Havadan bulaşan hastalıklar toplumda en sık görülen hastalıklardır. Kalabalık ve sıkışık ortamlarda bu hastalıklar daha sık görülür ve çok çabuk yayılır. Hızla yayılan hastalıklara virüsler ve patojen bakteriler neden olur. Bunlar soğuk algınlığı, grip, kızamık, suçiçeği, kabakulak, tüberküloz, boğmaca, difteri vb. Hastalıkları içerir.
Kalabalık ve yetersiz havalandırma sistemi olan ortamlar ciddi risk oluşturmaktadır. Bu nedenle, virüsler ve patojenik bakteriler içeren ve aynı zamanda taşıyıcı özelliklere sahip havayı temizlemek çok önemlidir. Yeni tip corona virüsü içeren damlacıkların canlılığını ve bulaşıcı özelliklerini havada saatlerce, bazı yüzeylerde haftalarca koruduğu tespit edildi. Araştırma, ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri'ne bağlı Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü tarafından gerçekleştirildi. Sonuçlar New England Journal of Medicine'de yayınlandı.
E-Coli (Escherichia Coli), Enterobacterium, Klebsiella, Listeria, Salmonella, Serratia, Staphylococcus, Streptococcus, Tersinia ve benzeri tüm bakteri, virüs, küf ve mayaları ortadan kaldırır.
Ultraviyole (UV) ışık, görünür ışık ve X-Işınları arasındaki bölgeye düşen elektromanyetik spektrumun bir bileşenidir.
UV ışınları 100 – 400 nm dalga boylarıdır ve üç farklı banda bölünmüştür:
Çoğu doğal UV ışığı güneş tarafından üretilir. Güneş ışığının yaklaşık% 10'u UV'dir ve yalnızca% 3 -% 4'ü atmosfer yoluyla dünyaya ulaşır. Dünyaya ulaşan UV radyasyonunun% 95'i UVA ve% 5'i UVB'dir.
Güneşten ölçülebilir hiçbir UVC dünya yüzeyine ulaşmaz.
DNA'nın spektral duyarlılığı nedeniyle, yalnızca UVC bölgesi önemli mikrop öldürücü özellikler gösterir. UVC enerjisi herhangi bir kimyasal temizleyiciye ihtiyaç duymayan, ekipmana veya mobilyaya zarar vermeyen zahmetsiz bir çözümdür. 40 yılı aşkın süredir hastanelerde, kliniklerde, işleme tesislerinde, ticari ofislerde, üretim tesislerinde ve diğer ticari tesislerde on binlerce kişi tarafından güvenle kullanılmaktadır. Ultraviyole ışığın ortam dezenfeksiyonunda ve sterilizasyonunda kullanımı yıllardır bilinmektedir. Özellikle tıp ve sağlık alanlarında yoğun olarak kullanılmaktadır. UVC lamba, ultraviyole ışınları yayabilen düşük basınçlı bir cıva lambasıdır. Düşük basınçlı cıva lambaları, ultraviyole ışık yaymak için düşük cıva buharı basıncı ile uyarılır. Dalga boyu 100-280 nm arasındadır. Lambanın dalga tepesi 253,7 nm'dir ve gücü 4W-100W arasındadır. UVC lambalar havanın ve temas ettiği yüzeylerin dezenfeksiyonu ve sterilizasyonu için kullanılır. COVID-19 olarak bilinen virüs veya başka bir tanım korona virüsü (SARS-CoV-2) günümüzde küresel bir salgın haline geldi. Bu virüs şüphesiz dünyamızı kaosa sürüklese de yapabileceğimizin en iyisi hazırlıklı olmaktır. Bu noktada corona virüse karşı hazırlıklı olmak ve mücadele etmek için atılabilecek bazı adımlar var. Bunlardan biri ultraviyole ışık olarak bilinen bakteri ve virüsleri öldüren teknolojidir.
Birkaç yüzyıl boyunca, 200 ila 400 nanometre (nm) arasındaki dalga boylarına sahip geniş spektrumlu antiseptik UV ışığı, DNA'larını bir arada tutan bağları yok ederek bakteri ve virüsleri öldürmede çok etkilidir. Bilim adamları tarafından bilinir. Standart Ultraviyole ışıklar genellikle cerrahi ekipmanı dekontamine etmek için kullanılır. Bu geleneksel antiseptik UV ışıkları, virüsleri ve bakterileri öldürmede etkilidir. UV ışınları, doğrudan cilt ve göz temasında ciddi sorunlara ve bazı sağlık sorunlarına neden olabilir.
Diatek Diagnostics firması olarak 2009 yılından bu yana yoğun bir Ar-Ge sürecinden geçen ve üniversitelerle işbirliği içinde geliştirilen Hysafe Air isimli ürünümüz kapalı bir sistemdir, bu nedenle ne göz ne cilt direk ışık teması olmadığı için engel yoktur. Kapalı ortak yaşam alanlarında insanlar varken bile çalışıyor. Açık sistem UV lambalar çalışırken ortamda insan bulunmamalıdır ancak kapalı sistem Hysafe Air ile böyle bir kısıtlama yoktur.
KAPALI VE GÜVENLİ UV HAVA TEMİZLEMEDE HYSAFE HAVA
Hava yükü istek üzerine ölçülür. Bu ölçümler firmamızda uzman mikrobiyolog, biyolog ve uzman gıda mühendislerinden oluşan ekibimiz tarafından değerlendirilmektedir.
TEKNİK ÖZELLİKLER
KULLANIM ALANLARI
UV IŞIĞI İLE İLGİLİ KAYNAKLAR VE EDEBİYATLAR
Aşağıda ultraviyole ışıkla ilgili bilimsel makaleler ve makaleler bulabilirsiniz. Aşağıdaki bilimsel makale ve yayınlar bilgilendirme amaçlı olup, ultraviyole ışık ve etkileri hakkında daha kapsamlı bir araştırma ile bilgi sahibi olabilirsiniz.
1- Signify UV-C ürünlerinin COVID-19 ve benzeri zararlı mikroorganizmalar üzerindeki etkilerini araştıran yazı için tıklayınız.
2- Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin ultraviyole ışıkla ilgili yazısı için tıklayınız.
3- Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Doç. Dr. Nuri ÖZKÜTÜK'ün ultraviyole lambaların kullanımına ilişkin makalesi.
4- Zarflı İnaktivasyon Virüsler (Koronavirüs, H5N1 Virüs) ve Ultraviyole Mikrop öldürücü Işınlama (UVGI) ile Lejyonella-X 100 ile Havanın Dezenfeksiyonu makalesi için tıklayınız
5- Ultraviyole Cihazlar A.Ş. Makale ve araştırma yazısı için tıklayınız.
6- The New York Times'ın ultraviyole yazısı için tıklayınız.
7- Uluslararası IUVA'nın ultraviyole ışınları ve virüsler hakkındaki makalesi için tıklayınız.
8- ResearchGate'in ultraviyole etkileri ile ilgili yazı için tıklayınız.