18 Mayıs 2025 Pazar

Zehirsiz Sofralar: Agroekoloji Artık Zorunluluk Mu?

Zehirsiz Sofralar Platformu'nun İzmir'de düzenlediği 2. Agroekoloji Çalıştayı, agroekolojinin artık bir alternatif değil, bir zorunluluk olduğunu vurguladı. Çalıştayda, akademisyenlerden çiftçilere, ekoloji örgütlerinden öğrencilere kadar birçok katılımcı, adil ve ekolojik bir gıda sisteminin yollarını aradı. Aydın Kuşadası Kirazlı köyünde agroekolojik üretim yapan Nihat Fidan’ın kiraz bahçesi de ziyaret edildi.

Agroekoloji: Bilim, Uygulama ve Hareket

Dr. Fatih Özden, agroekolojinin bilim, uygulama ve hareket olmak üzere üç temel ayağı olduğunu belirtti. Mevcut akademik çalışmaların genellikle organik tarım odaklı olduğunu, agroekolojiye özgü bilimsel araştırmaların ise sınırlı kaldığını söyledi. Özden'e göre agroekoloji, tıpkı organik tarımda olduğu gibi, yeşil boyama yoluyla endüstriyel sisteme entegre edilme riskiyle karşı karşıya ve bu nedenle önleyici adımlar atılması gerekiyor.

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği Genel Müdürü Batur Şehirlioğlu, uzmanların bugün yediğimiz konvansiyonel bir gıdanın gerçek maliyetinin, görünen maliyetinin yaklaşık üç katı olduğunu belirtti. Bu sebeple agroekolojinin bir alternatif tarım sistemi değil zorunluluk olduğunu vurguladı. Agroekolojinin başarıya ulaşmasının ancak sosyal, ekonomik ve ekolojik bir hareket yapısı kazanması ile mümkün olacağının altını çizdi.

Agroekoloji Üretimi Mümkün Kılıyor mu?

ÇEKÜL Vakfı İletişim Sorumlusu Alper Can Kılıç, organik tarım, agroekoloji ve doğal tarım yöntemleriyle toplumun tamamını beslemenin mümkün olmadığı yönündeki yaygın kanaatin gerçeği yansıtmadığını iddia etti. Türkiye’de 2000’li yıllarda başlayan agroekoloji alanındaki çalışmaların üretimi mümkün hale getirmesine ve sürdürülebilir olduğuna dair bilincin güçlenmesine ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Kuraklığa Karşı Yeni Projeler

  • TEMA Vakfı, kuraklığa dayanıklı tarım uygulamalarını yaygınlaştırmak amacıyla “Kuraklık Ustaları” projesini hayata geçirdi.
  • Proje ile kuraklığa dayanıklı tarımsal üretim yöntemleri çevrim içi eğitimlerle yaygınlaştırılacak.
  • Eğitim içeriğinde agroekolojinin önemi, geçmişten gelen su tutma yöntemleri, kuraklığa dayanıklı tohumlar, toprak organik maddesinin artırılması gibi başlıklar yer alıyor.

"Yarının Köyleri" Projesi Devam Ediyor

Trendyol, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde Sakarya’nın Taraklı ilçesinde yürütülen “Yarının Köyleri” kırsal kalkınma projesiyle açılan dijital merkez 6 aydır faaliyetlerini sürdürüyor. Merkezde çoğu kadın 150 kişinin eğitim almasının yanı sıra ilçedeki üreticilerin yöresel ürünleri ulusal ve uluslararası pazarlarda alıcı buluyor.

Çalıştay ve projeler, agroekolojinin sadece bir tarım yöntemi olmadığını, aynı zamanda sosyal, ekonomik ve çevresel sürdürülebilirliği hedefleyen bir hareket olduğunu gösteriyor. Gelecekte, agroekolojiye yönelik farkındalığın artması ve bu alandaki çalışmaların desteklenmesi, daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir gıda sistemine ulaşmamızı sağlayacaktır.

İlgili Haberler