Türkiye'nin beşinci nesil haberleşme uydusu Türksat 5A olan 30 ülkenin bulunduğu uydu, 30 Kasım'da uzaya gönderilecek.
Türkiye'de şu anda aktif olan 3 haberleşme uydu filosu, 3 gözlem uydusuna sahiptir.
Türkiye'nin ilk uydusu 10 Ağustos 1994'te fırlatıldı ve 12 yıl hizmet veriyor. Türksat 1C uydusu 14 yıl, 2A uydusu ise 15 yıl kullanıldı. Türksat 5B 42 derece doğu yörüngesinde kapasiteyi artıracak ve yeni frekans hakları kazanacak. Bu uyduların inşası için Fransız-İngiliz ortaklığı Airbus D&S, Japonya'dan Mitsubishi Electric Corporation ve Kanada-ABD ortaklığı MDA / Space Systems Loral bu uyduların yapımı için teklif verdi. Göktürk-1, Göktürk-2 uydusu ve Güvenilir gözlemler yapıyor.
Türkiye, 31 derece doğu, 42 derece doğu ve 50 derece doğu olmak üzere üç farklı yörüngede uydu hizmetleri verilmektedir. Uydunun 31 derece doğusundaki yörüngenin Türkiye'ye yerleştirilmesi planlanıyor. Türksat 5A bu amaçla ve yeni frekans haklarının elde edilmesi için inşa edildi.
Yeni uydular ile sadece yayın alanında değil, uydudan genişbant internet sağlayabilme konusunda da büyük bir kapasiteye sahip olacağız.
En iyiyi sunan Airbus D&S ile 9 Kasım 2017 tarihinde sözleşme imzalandı. Konvansiyonda üretime başlandıktan hemen sonra.
Türkiye, filosundan oluşacak yeni uyduların Asya'da fırlatılmasından oluşacak Türkiye Cumhuriyeti'nden bölgeye Çin, Afrika ve Avrupa'yı kapsayan bir bölgeye hizmet verecek. tasarım ve üretim faaliyetleri
Türksat 5A ve 5B uyduları Airbus D&S şirketinin Fransa ve İngiltere'deki tesislerinde gerçekleştirildi. Türksat 5A uydusu 2 Ekim'de teslim alınacak ve 30 Kasım'da uzaya fırlatılacak. Türksat 5B'nin de 2021'de uzaya gönderilmesi hedefleniyor.