Bir süredir gündemde olan sosyal medya kanunu bugün yürürlüğe girdi. Resmi Gazete'de yayınlanan ve ardından mecliste gündem konusu olan kanun uygulanıyor. Yani Instagram'dan, ülkemizde faaliyet gösteren tüm sosyal ağlardan TikTok'a kadar çeşitli yasal yükümlülükler ve özellikle bu yasanın ortaya çıkmasında Türkiye'de bir temsilci bulundurma zorunluluğu. İşte sosyal medya yasasının detayları …
"Sosyal ağ sağlayıcı" tanımı, "İnternet Üzerinden Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Hakkında Kanun'da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" ile de gündelik hayata girmiştir.
Gazetede Sosyal Medya Yasası Resmi! Yürürlüğe girdi!
Sosyal medya kanunu yürürlüğe girdi, ne değişecek?
Sosyal medya kanunu bugün itibariyle uygulanmaya başlanıyor. Türkiye'de söz konusu yasaya göre sosyal ağ sağlayıcılarının temsil edilmesi zorunlu hale geliyor. Temsilci ofisi açmayan sağlayıcılar kademeli olarak cezalandırılacak ve bant kısıtlamalarına neden olabilecek yaptırımlar uygulanacaktır. Bu yasaya tabi olanlar, 1 milyondan fazla kullanıcısı olan yabancı kaynaklı sağlayıcılardır. Yani aralarında Twitter, Facebook, Instagram gibi şirketler Türkiye'de bir temsilcilik ofisi açıyor. Temsilcilik bürosu açmayan firmalar önce para cezasına çarptırılacak, devam eden süreçte temsilcilik açılmazsa reklam yasakları, kasetin daraltılması gibi yaptırımlarda kademeli artışla karşılaşacaklar. Kişisel hakları ihlal edilenler, uygunsuz içeriği kaldırmak veya erişimi engellemek için bir sosyal medya temsilcisine başvurma hakkına sahip olacaklar. Bu sayede Twitter, Instagram ve benzeri uygulamalarda kişilerin yaşadığı sorunların çözümleri daha hızlı olacaktır.
Temsilciler, görevleri arasında yapılan şikayetlerle ilgili olarak 6 ayda bir rapor paylaşmak zorundadır. Her halükarda temsilcinin en geç 48 saat içinde başvuruya olumlu ya da olumsuz cevap vermesi gerekmektedir. Ancak sorumluluklarını yerine getirmeyen firmalara 5 milyon TL idari para cezası, bildirimde bulunmayan firmalara ise 10 milyon TL idarî para cezası verilecek. Sosyal medyada "klavyenin arkasına sığınan" birçok kişinin hakaret ve küfür ettiği biliniyor. Bunu da engellemek isteyen bu yasa, sanal ortamda hakaretleri de cezalandıracaktır. Hakaretlerin yanı sıra tehdit, taciz veya yalan olduğu bilinen haberlerin yayılması eskisi gibi cezasız kalmayacaktır.