Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Ulusal Girişimcilik Stratejisi hazırlamaya başladıklarını belirterek, "Bütüncül ve kapsamlı bir yol haritası ile yola çıkacağız. Yol haritamızda kadın girişimciliğine ayrı bir başlık açmayı hedefliyoruz" dedi. dedim.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bu yıl 5'incisi düzenlenen Girişimcilik Kampı kapsamında gerçekleştirilen İnovasyon kadınlarında "Geleceğin Başlangıç Noktası:Türkiye'de Kadın Girişimciler" panelinde video konferans ile konuşma yaptı.
İşte İzmir'de deprem sonrası kurtarma ekibinin amiri "AFAD'ımız, UMKE'miz, JAK'ımız, Kızılay'ımız, belediyelerimiz, gönüllü STK'larımız tam bir seferberlik içinde çalışıyor. Devletimiz tüm imkanlarıyla İzmir'de. Bizim Bakanlar aslında oradaki çalışmaları koordine ediyorlar. Cumhurbaşkanımız başkanlığındaki kabine toplantımız yeni bitti. Bakanlarımız orada yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. "Varank, enkaz altında can kurtarma mücadelesinin devam ettiğini ve depremin yaralarının sürdüğünü vurguladı. İyileşmeye çalışıyoruz, dedi:"Öte yandan bu çalışmalara destek varken, engellemeye çalışanlar da görüyoruz. Enkaz altında hayat olsa bile bu konu muhalifler, hatta başkanlar var. AFAD'ımıza ve Kızılay'a en beklenmedik yalanlarla saldıran köşe yazarları, AFAD ve Kızılay bizim en sevgili kuruluşlarımız, 5 koyun verirsen insanlar umursamayacak ama biz onların sözleriyle hareket etmeyeceğiz. İstatistiklerimiz İzmir'de Van, Elazığ, Malatya'daki yaraları sararken yaraları da iyileştirecek, bu yüzden kimsenin şüphesi olmasın. Allah'tan rahmet, yakınlarımıza ve milletimize başsağlığı, yaralarımıza acil şifalar diliyorum. KADEM'in ilk üyelerinden biri olarak İnovasyonda Kadın Projesi'ni 5 yıldır yakından takip etmeye çalıştığını söyleyen Varank, projenin ilk yıllarından itibaren Bakanlık olarak kendilerine destek verdiklerini açıkladı.
Varank, ekonomik ve sosyal kalkınmanın birçok bileşeni olduğuna işaret ederek, girişimcilik ruhunun da önemli bir faktör olduğunu ifade etti.
Girişimcilik yetenekleri çeşitlendikçe, ekonominin de çeşitlendiğini, rekabet gücünün arttığını ve bunun sonucunda küresel yarışın ön planda olduğunu ifade etti. Onları cesaretlendiren ve nüfus dinamiklerini en iyi şekilde yöneten ülkeler fark yaratmaya başlıyor. Türkiye, genç ve dinamik nüfusu ve potansiyeli yüksek. Hızla harekete geçirebileceğimiz ciddi entelektüel sermayemiz var ama ne yazık ki kadınların işgücüne katılım ve istihdam oranları hala istediğimiz düzeyde değil. benzer bir durum için kadın girişimciliğini söyledi. "Değerlendirmede bulundu.
Varank, Türkiye'deki toplam istihdamda yüzde 16 iken, kendi hesabına çalışanların yüzde 3'ünü oluşturduğunu dile getirdi.
AB ülkelerindeki kadınlar bunu yüzde 5-22 arasındaki döviz kuruna işaret ediyor Varank , şu ifadeleri kullandı:
"Türkiye'de kadın girişimciler henüz tam anlamıyla ekonomik hayatta yer almıyor. Burada iş ve yaşam dengesini kurmanın önceliği, aileye ve çocuklara yönelik sorumluluklar, sosyal ve kültürel önyargılar, finansmana erişimde yaşanan sorunlar ve yetersiz sektörel derinleşme gibi faktörlerin etkili olduğunu görüyoruz. Aslında kadınlar çok işlevli olduğunu düşünüyor. Aynı anda birden fazla iş, görev ve sorumluluk yapabilme yeteneklerinin erkeklerden daha gelişmiş olduğunu söyleyebiliriz. Ev hayatında düzeni sağlamanın yanı sıra sosyal hayata ve iş hayatına kendi özgünlüklerini daha fazla katabilirler. Bu nedenle kadınların ekonomik hayata daha fazla dahil edilmesi sosyal refahın artması için bir zorunluluktur. Varank, kadınların işgücüne katılımı, kadın istihdamının artırılması ve kadın girişimciliği alanlarında geniş bir teşvik yelpazesi sunduklarına değinerek, "TÜBİTAK Tekno-Girişim Sermayesi Destek Programı'ndan söz alan Varank, Yüksek teknolojili ürün ve hizmetler geliştirebilen teknoloji tabanlı girişim şirketleri, destekledikleri projelerde kadın girişimcilerin oranı 2019 yılında yüzde 16 oldu. Varank, bu programdan destek alan kadın girişimcilerin sürdürülebilir ticaret yaratan şirketlerin kurulmasına yardımcı olduğunu vurguladı. değer verdiğini ve bu çerçevede kadın girişimcilere mentorluk desteği sağladıklarını söyledi.
Pozitif ayrımcılık yaptıklarını belirten Varank, "Son 5 yılda 56 bin kadın girişimciye 1 milyar liranın üzerinde maddi katkı sağladık" dedi. Kalkınma ajanslarının kadınların sosyal ve ekonomik hayata entegrasyonunu hızlandıracak projeleri de hayata geçirdiğini belirten Varank, şöyle devam etti:
"Toplumsal Kalkınmayı Destekleme Programı ile kadın kooperatiflerini destekliyoruz. Geçen yıl 12 farklı kooperatif projesine 22 milyon TL destek verdik. Bu yıl 20 farklı kadın kooperatifine 24 milyon TL finansman desteği vereceğiz. Anadolu'nun dört bir yanında kadınlarımızın ödüllerini alabilecekleri çok çeşitli projeler.Özellikle dezavantajlı kadınlara yöresel ürünler ve aşçılık gibi alanlarda mesleki eğitimler veriyor, istihdamlarını destekliyoruz.Çok Amaçlı Toplum Merkezlerini hayata geçiriyoruz. GAP Bölge Kalkınma İdaresi aracılığıyla 5 yıllık proje. Bu proje ile bugüne kadar yaklaşık 1,5 milyon kadın ve çocuğa ulaştık ve yılda ortalama 50 kadın kendi işini kuruyor. "
Varank, sanayide kadın istihdamını artırmanın peşinde olduklarını belirterek, organize sanayi bölgelerinde (OSB) kreşler açmak için çalışıyorlar. Erken yaşta girişimcilik ve inovasyon alanında farkındalığa başlamanın önemine işaret eden Varank, şu ifadeleri kullandı:
"Gençlerimiz, özellikle kızlarımız bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında daha çok şey yaşıyorlar. Aktif olmalarını dileriz. Açtığımız bilim merkezleri ve Deneyap Teknoloji Atölyeleri ile çocuklarımızın meraklarının peşinden gitmelerini hedefliyoruz. Ülkemizde bir heyecan dalgası, Türkiye çevresinde bir heyecan dalgası oluşturuyor Teknoloji Takımı Vakfı da bu amaçla attığımız en önemli adımlarla birlikte yürüdük.Gençlerin buluşlar yapmasını, milli ve özgün teknolojik ürünler geliştirmesini istiyoruz. Böylece 'Milli Teknoloji' 'Liderlik' hareket ediyor Teknoloji Üreten Güçlü Türkiye Hedefimize adım adım yaklaştık. "
Varank, girişimcilik, 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejilerinin yaptıklarının gerçekten de ana odak noktalarından biri olduğunu hatırlatarak, "Bu kapsamda Ulusal Girişimcilik Stratejisi hazırlamaya başladık. Bütüncül ve kapsamlı bir yol haritası ile yola çıkacağız. Yol haritamızda kadın girişimciliğine ayrı bir başlık açıyoruz. ”Panelde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Baykar Teknik Müdürü ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar da konuşmalar yaptı, kadın girişimciler Gamze Cizreli ve Başak Taşpınar. Değim panelde başarı hikayelerini paylaştı.
Konuşmaların ardından finale kalan 5 kadın girişimcinin projeleri açıklandı Bakan Varank, toz tutmayan yüzey kaplaması geliştiren Tuğçe Karataş'ın İleri malzeme ve çevre alanında nanopartiküller içeren malzeme, ödül kazandı ve “Kendisini tebrik ediyorum. önemli bir teknoloji. Özellikle güneş panellerinde toza karşı etkisi varsa çok çabuk ticarileştirilebilen bir konudur. Umarım bu girişim kolayca ticarileşir. "