Türkiye'de birçok sabit internet abonesi, interneti kullanan tarifedeki orandan çok daha düşük bir oranda. İnternet servis sağlayıcı şirketler, altyapının yetersiz olduğunu söylüyor. Müşteri, taahhüdünü iptal etmek ve başka bir şirkete geçmek istediğinde, cayma ücreti denen büyük miktarda ceza ile karşı karşıya kalır. İnternetin yavaş olması durumunda para çekme ücretini geri almak mümkündür. Konya'da bu durumla ilgili örnek bir karar alındı. Konya'da Onur Kızılçay isimli bir vatandaş aylık 90 TL'ye internet sağlayıcısına abone oldu. Ancak aldığı internet hızı tarifede belirtilen hızın altındaydı. Müşteri hizmetlerine ulaşıp çözüm bulamayan Kızılçay, üst pakete geçerek ayda 150 TL ödemeye başladı ancak aynı durumlarla karşılaşıldı. İnternet hızının belirtilenden düşük olduğu gerekçesiyle aboneliğini iptal eden Kızılçay, 1200 TL para çekme ücreti ile karşı karşıya kaldı ve bu ücreti ödedi.
Kızılçay, cayma ücretini geri almak için 14 Ekim 2020 tarihinde avukatı aracılığıyla Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurdu. 2021'de kazandı. Tüketici Hakem Heyeti parayı iade etmeye karar verdi.
"İnternet sağlayıcımızla abonelik sözleşmesi yaptık. 2-3 ay sonra internette yavaşlama oldu. Bu yüzden birkaç kez müşteri hizmetlerini aradım. Sorun çözülmedi. Sonra internet paketini yükselttim. 90 TL. Biz paketi 150 TL'ye çıkardı.İnternetin hızı 1 ay arttı.İkinci ayda eski haline döndü.Olayı ispatlamak için ilerledim, internetin hız testini düzenli olarak kayıt edip belgeledim. Avukatımla görüştüm.Sonra tüketici hakem heyetine sunduk.Sonuç olarak adalet yerini buldu.Ödediğim paranın iadesini kazandım.Tüm vatandaşlara söyleyeceğim, böyle hakkınızı arayın Bu tür şirketlere göz açmayın. "Benzer sorunlar yaşıyorsanız, bu kararı emsal olarak göstererek Tüketici Hakem Heyetlerine başvurabilirsiniz. E-Devlet'ten online olarak başvuru formu doldurulabilir.