Uçak olarak drone'lardan beklenen en önemli şeylerden biri şüphesiz uçuş sürekliliğidir. Dünyada birçok firma bu sürekliliği artırmak için çeşitli çalışmalar yapıyor. Peki, hangi drone en uzun uçuş sürekliliğini sağlıyor?
İspanya merkezli bir şirket olan Quaternium, 10 saat 14 dakika ile benzinli-elektrikli drone rekorunu kırmayı başardı. Peki hidrojen ve pillere kıyasla performansı nasıldı?
Bu konuda drone'ların sürekliliği son model "multicopter" enerji depolama ve güç aktarım mekanizmalarının verimliliğini takip etmek açısından oldukça önemlidir. Bu alanda Quaternium, 2 içten yanmalı motor ve 16 litre 95 oktan benzin kullandığı elektrikli "quadcopter" (dört pervaneli robot helikopter) ile 10 saatlik engelin üstesinden gelmeyi de başarıyor. Ancak asıl merak edilen şey, kurulumun elektrik ve hidrojen seçenekleriyle nasıl karşılaştırıldığıdır.
Dronların uçuş sürekliliği
(MetaVista'nın sıvı hidrojen yakıtlı drone)
Hidrojen ve benzin-elektrik karşılaştırmasına bakıldığında tahmin edilebileceği gibi pil, piller. süreklilikte oldukça kötü. Bu konudaki Guinness Dünya Rekoru bile Türkiye'den geliyor. Sait Öksüz, 2015 yılında pille çalışan drone havasını 1 saat 51 dakika 51 saniye tutarak rekor kırmayı başardı. Tabi bu 10 saatlik eşik düşünüldüğünde çok da etkileyici görünmüyor. Üçlünün bir diğer seçeneği olan hidrojen, daha uzun uçuş süreleri vaat edebiliyor. Güney Kore merkezli MetaVista şirketi Nisan 2019'da 6 litrelik sıvı hidrojen silindiri ve 800 W Akıllı Enerji yakıt hücreli güç modülü drone ile 12 saat 7 dakika 5 saniye uçuş sürekliliği elde ederek en uzun süreyi elde etti.
Yani 6 litre sıvı hidrojen Tankıyla birlikte drone, 16 litrelik benzin deposuna sahip drone'dan% 20 daha fazla uçuş sürekliliği sunmayı başardı. Elbette bu, sıvı hidrojeni yakıt olarak kullanmanın önünde bir engel olmadığı anlamına gelmez.