Günümüzde görüntü teknolojileri geliştikçe her geçen gün yeni bir çözünürlük formatı ortaya çıkmaya başlamıştır. HD, Full HD, 2K, 4K derken 8K çözünürlükten bahsettik. Peki tüm bunlar ne anlama geliyor? Bildiğiniz tüm çözünürlük formatlarını inceledik ve farklılıklar nelerdir sorusunu detaylı olarak cevapladık.
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte gördüğümüz görüntüler daha gerçek oluyor ve duyduğumuz sesler yanımızda gibi görünüyor. Bu heyecan verici olsa da, son derece kafa karıştırıcı olduğu kabul edilmelidir. Artık HD, Full HD, 2K, 4K, hatta 8K çözünürlük formatlarını görüyoruz ve çoğu kullanıcı HD, Full HD, 2K, 4K ve 8K arasında hangi formatı seçeceğini bilmiyor.
Peki, HD, Full HD, 2K, 4K ve 8K Aralarındaki farklar nelerdir? Bu formatların her biri, izleyiciye farklı sayıda piksel içeren çözünürlük formatları sunar. Yani K harfinin önündeki rakam ne kadar yüksekse çözünürlük o kadar yüksek denebilir. Maalesef bütün mesele o kadar basit değil. HD, Full HD, 2K, 4K ve 8K çözünürlük formatlarını sizler için inceledik ve aralarındaki farkların tüm detaylarını anlattık.
Temel bilgilerle başlayalım; Çözünürlük nedir?
Çözüm; Herhangi bir dijital cihazın ekranındaki boyut başına piksel sayısını ifade eder. Çözünürlüğü el örgüsü bir kazak olarak düşünebiliriz. Kazak ne kadar sıkı örülürse, kullanıcıyı o kadar sıcak tutar. Piksel sayısı ne kadar yüksek olursa, görüntü o kadar gerçekçi ve kaliteli olacaktır.
720p (HD) nedir?
Kısaca HD olarak adlandırılan 720p, Yüksek çözünürlüklü dijital çözünürlük formatı, uzun yıllardır hayatımızda olan popüler formatlardan biridir. Piksel değeri 1280 × 720 olarak gösterilir. 1280 × 720 piksel oranı, yatay ve dikey pikselleri ifade eder. Yani HD çözünürlükte bir ekranda 1280 yatay piksel ve 720 dikey piksel görüyorsunuz. İzleyiciye ortalama 900 bin piksel sunan HD çözünürlük formatı, dikey piksel oranına göre adlandırıldığı için 720p olarak adlandırılıyor. Günümüzde tüm televizyonlar, bilgisayarlar, tabletler, akıllı telefonlar ve daha birçok cihaz kullanıcılarına kolayca HD yayın kalitesini sunabilmektedir. Yani HD yayın çözünürlüğü olmazsa olmazlarımızdan biridir.
1080p (Full HD) nedir?
1080p, Full Yüksek çözünürlüklü, uzun süredir kullanılan formatlardan biri olan Full HD olarak adlandırılan dijital çözünürlük formatıdır. Piksel değeri 1920 × 1080 olarak gösterilir. 1920 × 1080 piksel oranı, yatay ve dikey pikselleri ifade eder. Yani Full HD çözünürlüklü bir ekranda 1920 yatay piksel ve 1080 dikey piksel görüyorsunuz.
İzleyiciye ortalama 2 milyon piksel sunan 1080p Full HD çözünürlükte bir yayını artık hemen hemen tüm televizyonlarda, bilgisayarlarda, tabletlerde, akıllı telefonlarda ve daha birçok cihazda rahatlıkla izleyebilirsiniz. Full HD formatı, HD gibi dikey piksel oranına göre adlandırıldığı için 1080p olarak adlandırılır. Post-Full HD çözünürlük formatları, adlarını yatay piksel oranına göre alır.
2K nedir?
2K bir sinema çözünürlük formatıdır. Dijital sinema projektörlerinde gördüğümüz 2K formatının piksel değeri 2048 x 1080 olarak gösteriliyor. Yani Full HD ile hemen hemen aynı diyebiliriz. Full HD ile 2K arasındaki fark, Full HD'nin son tüketicinin evine gelen televizyonlarda kullanılan çözünürlük formatı olmasıdır. İzleyiciye ortalama 2 milyon piksel sunan 2K, çok bilinen bir format değil. 4K piyasaya sürüldükten sonra böyle bir isimle çağrılması uygun görüldü. 720p ve 1080p çözünürlük formatlarından farklı olarak, yatay piksel oranı ile adlandırılır. İngilizce "1000 (bin)" yerine "K" ifadesi kullanılır. Bu nedenle yatay olarak 2 bin piksel sunan bu sinema çözünürlük formatına 2K deniyor.
4K nedir?
4K, dijital bir çözünürlük formatıdır. Piksel değeri 3840 x 2160 olarak gösterilir. 3840 x 2160 piksel oranı, yatay ve dikey pikselleri ifade eder. Yani 4K çözünürlüklü bir ekranda 3840 yatay piksel ve 2160 dikey piksel göreceksiniz. 4K çözünürlük formatı giderek yaygınlaşmakta ve adını duyurmaktadır. Seyirciye ortalama 8,3 milyon piksel sunan 4K çözünürlük formatı, yatay olarak yaklaşık 4 bin piksel sunması nedeniyle adını İngilizce'de "bin" anlamına gelen "K" kullanımından alıyor. Tam olarak 4 bin piksel sunmasa da 4 bine yakın sunduğu için bu ismi ticari bir hamle olarak almıştır.
Bir yayını 4K çözünürlükte izlemek için 4K uyumlu bir televizyona, 25 Mbps ve daha hızlı internete ve 4K formatında bir yayına ihtiyacınız var. Farklı parametrelerin değişmesi sonucunda bazı akıllı telefonlarda 4K uyumlu ekranlar kullanılabilir. Ancak 4K farkını tam olarak anlayabilmek için 40 inç ekran televizyonda seyretmeniz tavsiye edilir.
4K ve Ultra HD formatları arasında, 1080p Full HD ve 2K arasında olduğu gibi, sıklıkla karıştırılan benzer bir ilişki vardır. Ultra HD bir sinema çözünürlük formatıdır ve piksel değeri 4096 x 2160 olarak gösterilir. Yani gerçek 4K aslında Ultra HD'dir. Ancak son tüketicinin evine gelen televizyonlarda kullanılan çözünürlük formatı 3840 x 2160 piksel oranı ile 4K'dır.
8K nedir?
8K bir dijital çözünürlük formatıdır. Piksel değeri 7680 x 4320 olarak gösterilir. 7680 x 4320 piksel oranı, yatay ve dikey pikselleri ifade eder. Yani 8K çözünürlüklü bir ekranda 7680 yatay piksel ve 4320 dikey piksel göreceksiniz. Kullanıcılara 8K çözünürlüklü televizyonlar sunulsa da 4K bile henüz tam olarak yaygınlaşmamış olsa da 8K televizyon almaya gerek görülmüyor.
Seyirciye ortalama 33 milyon piksel sunan 8K çözünürlük formatı, yatay olarak yaklaşık 8 bin piksel sunuyor, bu da "bin" anlamına gelen ifadeyle birlikte kullanılmasından kaynaklanıyor. Tam olarak 8 bin piksel sunmasa bile 8 bine yakın sunduğu için bu ismi ticari bir hamle olarak almış.
8K çözünürlükte hazırlanmış bazı yayınlara ve içeriklere ulaşabilirsiniz. Ancak geleceğin teknolojisi olarak 8K'yı söylemek yanlış olmaz. Bu kadar yüksek çözünürlüklü bir yayının farkını 4K uyumlu bir cihazda görmek mümkün ancak internet bağlantı hızınız bile 8K içeriği oynatmada zorluklara neden olabiliyor.
Özetleyelim:HD, Full HD, 2K, 4K ve 8K arasındaki farklar nelerdir?
Çözünürlük formatları Tek tek ele alındıktan sonra bir araya getirilmesi gerekiyorsa; Artık hemen hemen her cihazda HD ve Full HD çözünürlük formatlarını yakalayabilirsiniz. Yeni bir cihaz alıyorsanız mutlaka HD ve Full HD uyumlu olduğundan emin olmalısınız.
2K bir sinema çözünürlüğü formatı olduğundan, son tüketici olarak satın aldığınız cihazları aramanıza gerek yoktur. Bunun yerine, Full HD uyumluluğunu sorgulayın. 4K, giderek yaygınlaşan bir formattır, bu nedenle yeni bir televizyon satın alıyorsanız ve onu uzun süre kullanmayı düşünüyorsanız, 4K uyumlu olmak çok daha iyi bir seçim olacaktır.
8K şu anda son derece sınırlı kullanım alanına sahip bir çözünürlük formatıdır. Birkaç deneysel akış dışında, 8K izlemek için fazla içerik yok. Bu nedenle 8K ileride heyecanla seyretmeyi beklediğimiz ama bugün dikkatini dağıtmaması gereken bir sistem. Günümüzde görüntü teknolojileri gelişirken ve hatta 12K çözünürlük formatından bahsedilirken, umalım ki internet hızı da bu kadar yüksek çözünürlüklerde izlemeye uygun hale gelecektir.