Günümüzde meme kanseri taramalarında rutin olarak mamografi kullanılmasına rağmen, kadınların bu durum için mamografi merkezlerine veya kliniklerine başvurmaları gerekmektedir ancak kadınların yaklaşık% 40'ı mamografi taramalarına katılmamaktadır ve her 3 kadından 1'i kanser nedeniyle kanser teşhisi konabilmektedir. söz konusu sebep. araştırmacı Judit Giró Benet; Yukarıda belirtilen durumları göz önünde bulundurarak evde kullanılabilen ve rutin taramalarda kullanılabilen '' Mavi Kutu '' adlı bir cihaz geliştirdi.
2017 yılında ilk çalışmalarına başlanan ve '' Mavi Kutu '' olarak adlandırılan cihazda 6 farklı kimyasal sensör bulunsa da söz konusu sensörler Kullanıcı önce cihaza idrar numunesini yerleştirir ve ardından cihazı kullanarak cihazı başlatır. akıllı telefon uygulaması. Böylece kimyasal sensörler idrardaki kanser biyobelirteçlerini tespit eder ve ardından tespit edilen veriler bulut depolama teknolojisi ile aktarılır. Böylelikle söz konusu veriler yapay zeka algoritması tarafından işlenir ve sonuçlar uygulama ekranında görüntülenebilir.
Yeni cihazın% 95 oranında doğru tanı koyabileceği iddia edilse de araştırmacıya James Dyson 2020 ödülü verildi.
Araştırmacı Benet ve meslektaşları, yeni cihazın patenti için fon sağlamak istedi. ve daha geniş insan deneylerine başlamayı hedefliyor. Araştırmacılar hedeflerinde başarılı olursa FDA onayı alabilir ve söz konusu cihaz yaygın olarak kullanılabilir.