Dünya savaşları, tüm dünyada büyük etkisi olan olaylar olmuştur. Tüm askeri gelişmeleri bir kenara bırakırsak, dünya savaşı icatlarının sıradan hayatımızda ezici bir yer edindiğini görmek mümkündür. Dünya Savaşları sırasında veya sonrasında icat edilen ve bugün hala kullandığımız 17 icadı listeledik.
Dünya savaşları tüm gezegen ve halkı için büyük değişikliklere neden oldu. I.Dünya Savaşı sonucunda Avrupa'nın sınırları yeniden çizildi ve Hitler'in Almanyası II.Dünya Savaşı sonucunda düştü. Bu Dünya savaşları sırasında birçok askeri icat ve tank, uçak, savaş gemisi, silah ve bomba gibi teknolojik buluşlar ortaya çıksa da, bugün hala kullandığımız sıradan günlük şeyler de Dünya savaşlarının bir sonucu olarak icat edildi. ve II.Dünya Savaşı icatları, onu gördüğünüzde sizi şaşırtabilir, çünkü Pilates gibi, 1. Dünya Savaşı sırasında asla aklınıza gelmeyecek bir şey icat edildiğini tahmin edemezsiniz. Bunu ve daha birçok ilginç ve faydalı icadı görmek için sizler için hazırladığımız Dünya Savaşları sonucunda hayatımıza giren 17 icat listemize geçelim.
Dünya Savaşları ile hayatımıza giren icatlar:Kan bankaları Pilates Paslanmaz çelik Fermuar Kol saati İnsansız hava aracı İkinci Dünya Savaşı icatları:Bilgisayar ATM Japon tutkalı Penisilin Uydu Radarı Tükenmez kalem Jet motorları Fotokopi
Birinci Dünya Savaşı icatları:
Trençkot
Yağmurluk trençkot da diyebileceğimiz daha ince ceket, ilk olarak 1.Dünya Savaşı sırasında İngiliz askerleri tarafından giyilerek popülerlik kazandı. Su geçirmez trençkotlar, hafif ve korunaklı oldukları için kalın pamuktan yapılmış standart paltoların yerini almaya başladı. Trençkotların paltolardan daha hafif olmasının bir diğer avantajı da fazladan silah ceplerine sahip olmalarıdır.
Gün ışığını verimli kullanmamızı sağlayan saat sistemi. Kasım ayına gelindiğinde, birçok Amerikalı 24 saatlik süre içinde fazladan bir saat kazanır ve Mart'ta bu 1 saati kaybeder. Avrupa'da Kış Saati ve Yaz Saati Uygulaması olarak da kullanılan bu yöntem, 1. Dünya Savaşı sırasında gün ışığından tam olarak yararlanmak için icat edilmiştir. Nisan 1916'da Almanya'da kullanılmaya başlanan bu yöntem, daha sonra İngiltere'ye, ardından tüm Avrupa'ya ve son olarak da ABD'ye ulaştı. Ülkemizde 2013 yılından bu yana çift saat uygulaması bulunmamaktadır. Kan bankaları
Bugün tüm kan bağışlarının toplandığı yer olan kan bankaları, ilk olarak Birinci Dünya Savaşı sırasında icat edilmiştir. ABD ordusu doktoru Oswald Robertson, farklı kan gruplarının bulunduğunun keşfedilmesi ve bu kanların soğutularak ömrünün uzatılabileceğinin farkına varılmasıyla İngiliz ordusuyla işbirliği yaparak 1917 yılında Batı Cephesinde dünyanın ilk kan bankasını kurdu. Pilates
Büyük Britanya'da yaşayan ve Alman asıllı Joseph. Birinci Dünya Savaşı'nın patlak vermesinden sonra Hubertus Pilates adlı bir vücut geliştirmeci, basit germe ve germe hareketleriyle askerler için bir kas güçlendirme egzersizi icat etti. Savaş bittikten sonra ABD, New York'ta bir spor salonu açtı ve bu egzersize soyadını verdi.
Paslanmaz çelik
İngiliz ordusu, silahlarının daha sonra savaş sırasında imha edilmesini sağlamak için daha güçlü malzemeler arıyordu. İngiliz metalurji uzmanı Harry Brearley, erimiş demire krom eklemenin paslanmaz çelik oluşturduğunu keşfetti. Paslanmaz çelik silahlar için kullanılmasa da savaş sırasında uçak motorları ve tıbbi teçhizat gibi birçok alanda kullanıldı.
Fermuar
İlk amacı asker ve denizcilerin para taşıdığı bel çantalarını korumak olan fermuar, Gideon Sundback adlı bir mucittir. tarafından icat edildi. Savaş sırasında askerlerin giysilerindeki düğmeler devam etse de ilk olarak savaş pilotlarının giysilerine dikilen fermuar 1920'lerden sonra popülaritesini artırdı.
Kol saati
1. İkinci Dünya Savaşı öncesinde kol saatleri sadece kadınlar tarafından giyilen şık bir aksesuar olarak görülüyordu. Erkekler zincir cep saati takarlardı. Biraz geç de olsa kol saati takmanın çok daha pratik olduğunu fark eden erkekler hemen kol saati kullanmaya başladılar ve bu nedenle cep saati kullanımları azaldı.
İnsansız hava aracı
ABD ordusu, Wright kardeşlerin ilk uçak deneylerinin başarılı olmasından 15 yıl sonra, Orville Wright dedi. Beni (kardeşlerden birini) ilk drone deneyi için davet etti. Tüm deneyler Charles Kettering adlı bir mühendis tarafından yönetildi ve 1918'de ilk insansız hava bombasını başarıyla ürettiler. Bu bomba 120 kilometrelik tam komuta menziline sahipti.
İkinci Dünya Savaşı buluşları:
Bilgisayar
II. Alan Turing tarafından II.Dünya Savaşı sırasında Almanların şifresini çözmek için icat edilen ve günümüzün süper hızlı güçlü bilgisayarlarının ve akıllı telefonlarının atası olan ilk bilgisayar, resimde de görebileceğiniz gibi çok büyük bir cihazdı. 1 ve 0 kodlama sistemi kullanılarak elektrik dalgalarıyla şifresini çözmek için icat edilen bilgisayarlar 80'li yılların sonlarına doğru günlük kullanıma girdi.