Azerbaycan-Ermenistan çatışmasının kökeni 20. yüzyılın başlarına kadar uzanmaktadır. Joseph Stalin Sovyetler Birliği döneminde Azerbaycan sınırları içinde Dağlık Karabağ'da bir Ermeni özerk bölgesi oluşturmaya karar verdi. Bunun için farklı bölgelerden çok sayıda Ermeni'yi buraya yerleştirdi. Rusların bu politikası 90'ların sonunda kanlı meyvelerini vermeye başladı. Dağlık Karabağ'dan bu sabah yapılan açıklamada en az 15 Ermeni askerinin hayatını kaybettiği belirtildi. Açıklamada, Pazar günü başlayan çatışmalarda öldürülen toplam asker sayısının 32'ye yükseldiği belirtildi.
Türkiye dün Azerbaycan'a tam destek açıkladı.
1991 yılında Rus Ermenilerinin de desteğini almış, 1992 yılında Hankendi, Şuşa ve Hocalı işgal edilmiştir. Daha sonra Laçin, Hocavend, Kelbecer ve Ağdere'yi ele geçiren Ermeniler, 1993 yılında Ağdam'a girdi. Ağdam'ı, Cebrayil, Fuzuli, Kubadlı ve Zangilan vilayetlerinin işgali takip etti. Ermeniler bu dönemde Azerbaycan Türklerine karşı katliamlar yaptılar.
Azerbaycan, dün sabah Ermeni güçlerinin sivil yerleşim yerlerine ateş açtığını ve karşı saldırı başlattığını duyurdu.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki çatışmaların yeniden şiddetlenmesinden "çok endişeli" olduğunu açıkladı. çatışmalar devam ediyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Bugün Azerbaycan Cumhurbaşkanı kardeşlerime akıllıca ve kararlı bir telefon görüşmesi yaptık, ben daha şahidim, İlham Aliyev'den bahsettiğim gibi Türkiye" bir millet, iki devlet "yaklaşımı devam edecek Azerbaycanlı kardeşlerle işbirliğini güçlendirmek için "dedi." ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada taraflara şiddeti durdurmaları ve gerginliği artıracak her türlü söylem veya eylemden kaçınmaları yönünde çağrıda bulunuldu. Azerbaycan vatandaşları seferberlik kapsamında gündemde.
Azerbaycan ise şu ana kadar askeri kayıplarla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.Azerbaycan ordusunun bazı yerleşim yerlerini işgalden kurtardığı bildirildi. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ilk çatışmaların ardından millete yaptığı konuşmada, "Azerbaycan sadece kendi topraklarını savunuyor. Dağlık Karabağ, tarihsel olarak Azerbaycan toprağıdır ve gerçek budur. Hukuk bizim tarafımızda. Tüm ülkeler Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü tanır. "BM, ABD, AB, Rusya, Fransa ve Almanya her iki tarafı da çatışmaları durdurmaya çağırdı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Paşinyan ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından Moskova," Rus tarafı, büyük çaplı askeri Çatışmaların devamı konusunda derin endişelerini dile getirdi. Görüşmede, çatışmaların daha da artmaması için gerekli tüm çabaların gösterilmesinin önemli olduğu ve daha da önemlisi askeri adımların durdurulması gerektiği ifade edildi. Azerbaycan ise ikinci gününde kısmi seferberlik ilan etti. Sovyetler Birliği zayıflamaya başlayınca Ermeniler Karabağ'ın Sovyet Azerbaycan'dan Sovyet Ermenistanı'na nakledilmesi taleplerini dile getirdiler. 1990'ların başında iki toplum arasındaki çatışma çatışmaya ve büyük ölçekli bir savaşa dönüştü. Her iki ülke de sivillerin karşılıklı saldırılarda öldüğünü bildirdi.
Ermenistan Başbakanı Paşinyan televizyonda yaptığı açıklamada, "Azerbaycan'ın otoriter rejimi bir kez daha Ermeni halkına savaş ilan etti. __ Güney Kafkasya'da sonucu belirsiz olan büyük ölçekli bir savaşın eşiğindeyiz. . " Güçlü mesajlar geldi.
AA, BBC Türkçe, Euronews ve DW Türkçe
Azerbaycan topraklarının yüzde 20'si işgal edildi ve 1 milyona yakın Azerbaycanlı bölgelerini terk etmek zorunda kaldı.
çevrilmiş Dağlık Karabağ durumunu yaşıyor.
açıklamasında Bakanlığın dışarıdan gelen şiddeti tırmandırmaya yönelik adımları, "sağlayacağı faydalar" uyarısında bulundu.
Dün söz konusu akşam aleyhinde suçlamalarda bulunarak suçlamada bulunan Paşiny, Türkiye'yi Azerbaycan ordusunun Ermenistan Savunma Bakanlığı'nın elinde Türk silahı haline getirdiğini iddia etti.