Yapay zekadan nesnelerin internetine, artırılmış gerçeklikten büyük veriye, siber güvenlikten kuantuma uzanan kritik teknolojiler için gerekli altyapılar kurularak nitelikli uzman kaynak yetiştirme çalışmaları hızlanıyor.
Türkiye, kritik teknoloji için gerekli altyapı ve nitelikli uzman kaynakları oluşturma çabalarını hızlandırmaktadır. Yapay zekadan nesnelerin internetine, artırılmış gerçeklikten büyük veriye, siber güvenlikten kuantuma kadar çeşitli teknolojiler için yapılacak çalışmalar kapsamında TÜBİTAK'ın Bireysel Gençlik Girişimi Programından (BİGG) yararlanılması planlanıyor ve stratejik ülkelerle işbirliği yapmak.
Programın AA muhabirinin derlemesine göre öncelikli sektör ve alanlarda teknolojik dönüşümün sağlanması ve rekabet gücünün artırılması hedefleniyor. Bu kapsamda önümüzdeki dönemde yüksek katma değer yaratması beklenen kritik teknoloji alanlarında teknoloji üretim ve adaptasyon kabiliyetinin geliştirilmesi ana hedef olarak ön plana çıkacaktır.
"Ulusal Teknoloji Hamlesi" ni gerçekleştirmek için yapay zeka, nesnelerin interneti, artırılmış gerçeklik, büyük veri, Siber güvenlik için geliştirme yol haritalarının hazırlanması, enerji depolama, gelişmiş malzemeler, robotik, mikro / nano / opto-elektronik, biyoteknoloji, kuantum sensör teknolojileri ve katmanlı üretim teknolojileri, gerekli altyapının oluşturulması, ihtiyaç duyulan nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesi ve bu alanlarda sosyal yönelim.
Özel sektörün kritik teknolojilerdeki insan gücü ile teknoloji geliştirme ve adaptasyon kabiliyetinin mevcut durum analizini içeren, teknolojilerin gelişme potansiyelini ve uzun vadeli arz ve talep dinamiklerini dikkate alan teknoloji yol haritaları ve ilgili uygulama planları hazırlanacaktır. Yüksek lisans öğrencilerini, diğer alanlara göre farklı destek miktarları ile teknoloji alanlarında yeterliliği kanıtlanmış yabancı eğitim kurumlarına göndermek için burs programları oluşturulacaktır. Bu kapsamda başvurular alınacak ve öğrenciler desteklenecektir. Kritik teknolojiler konusunda uzmanlaşmış programları olan üniversitelerde yurt dışından yetkin akademisyen ve araştırmacıların yarı zamanlı çalışmaları teşvik edilecektir. "Misafir veya Akademik İzin (Sabbatical) Bilim İnsanı Destek Programı" kapsamında 4 çağrı yapılması planlanmaktadır.
Kritik teknolojiler konusunda uzmanlaşmış programları olan üniversitelerin laboratuvar altyapısı, bu teknolojilere yönelik Ar-Ge çalışmalarının ihtiyaçlarına göre geliştirilecektir. Yapay zeka, robotik, yüksek performanslı bilgi işlem, fotonik, siber güvenlik, biyoteknoloji, kuantum ve katmanlı imalat gibi kritik teknoloji alanlarında devam eden araştırma altyapı projeleri desteklenecek. Değerlendirmeler sonucunda uygun görülen projelere destek sağlanacaktır.
Büyük ölçekli firmalar, üniversiteler veya kamu araştırma kurumları ile ürün geliştirmeye yönelik kritik teknoloji alanlarında Ar-Ge çalışmaları yaparsa, projenin girişimciye yansıyan maliyetinin bir kısmı kamu tarafından karşılanacaktır.
Sendika Destek Programı hakkında farkındalık yaratmak için Üniversite-Sanayi İşletme Bilgilendirme ve proje hazırlama faaliyetleri düzenlenecektir. İki yeni patent lisans çağrısı yapılması hedefleniyor. Kritik teknoloji alanlarında Ar-Ge ve inovasyon için işbirliği yapılacak stratejik ülkeler belirlenecektir. Bu ülkelerle özel sektör-üniversite, özel sektör-özel sektör işbirliğini içeren ikili ve çoklu Ar-Ge ve yenilik ortak çalışmaları desteklenecektir. İşbirliği içerisinde olan ülkelerle sanayi ve üniversiteler için ortak çağrı yapılması öngörülmektedir.
Sanayi ve üniversitelerin Ar-Ge ve inovasyon işbirliğine katılımları çok taraflı işbirliği platformları ile desteklenecek ve yeni platformlara katılım için gerekli girişimler yapılacaktır.