Hakemli Frontiers in Medicine dergisinde yayınlanan yeni çalışmada firavunun mumyası bilgisayarlı tomografi (CT) kullanılarak incelendi.
CT taramaları firavunun alnında yaklaşık 6 cm'lik bir yara, kafatasında derin bir bıçak yarası ve sağ gözünde yaklaşık cm'lik bir kesik olduğunu gösterdi. Savunma sırasında mumyada meydana gelebilecek herhangi bir yara bulamayan bilim adamları, rakip Hyksos hanedanı savaşçılarının hükümdarı infaz etmeden önce yakalayıp bağladıkları sonucuna vardılar.
Çalışmanın baş yazarı ve Kahire Üniversitesi'nden radyolog Sahar Saleem, "Bulgular, firavunun askerlerinin Mısır'ı kurtarmak için hayatını riske attığını ve aslında cephede olduklarını gösteriyor" dedi. Seqenenre Tao II, BC. 1558 ile 1553 yılları arasında Mısır'ın Hiksos kabilesi tarafından işgali sırasında Güney Mısır'ı yönetti. Tarihsel kayıtlara göre Hiksos kralı, firavuna Teb'de bir havuzda bulunan su aygırlarının gürültüsünden uyuyamayacağını söyleyerek havuzun yok edilmesini talep etti. Seqenenre bu uyarıyı "ağır bir hakaret" olarak gördü. Arkeologlar bundan sonra tam olarak ne olduğundan emin değiller, ancak Seqenenre'nin olaydan sonra danışmanlarını topladığı ve sonunda ölümüne yol açan kanlı savaşı başlattığı düşünülüyor.
Araştırmaya göre Seqenenre yakalandı. insanlar muhtemelen infaz etmeden önce ellerini arkasından bağlayarak onu savunmasız bıraktı. Araştırmacılar, firavunun ellerinin hala kenetlendiğini belirtti.
Firavunun elleri bağlandıktan sonra birden fazla kişi tarafından saldırıya uğradı ve hançer, çift uçlu savaş baltası ve mızrak gibi aletlerle çok sayıda darbe aldı. Seqenenre'nin alnındaki yaranın konumunu araştıran araştırmacılar, yarayı açan saldırganın yüksek bir konumda olduğunu tahmin ediyor. Firavunun birden fazla kişi tarafından saldırıya uğradığını düşünen Saleem'e göre, "Tek bir celladın farklı konumlardan farklı aletlerle ateş etmesi normal değil" diyerek ekledi:
Seqenenre'nin ölümü daha çok bir infaz töreniydi.
Bağımsız Türkçe, Smithsonian Mag