Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) 20 bin sözleşmeli öğretmen atamasına ilişkin takvim ve kontenjanları tepki çekti.
Buna göre ön başvurular 15-26 Mart, sözlü sınavlar 17 Mayıs-6 Haziran, sonuçlar 8 Temmuz'da açıklanacak. İtirazlar 2 Ağustos'ta sonuçlanacak. Randevu tercihleri 1-6 Eylül'de alınacak ve sonuçlar 8 Eylül'de açıklanacak. 2883 kontenjanlı, 2094 kontenjanlı özel eğitim, kontenjanlı İngilizce öğretimi olan bir sınıf öğretmeni oluşturdu. 1805 kota ile din kültürü ve ahlakı öğretimi olan 1938. Fizik, kimya, matematik ve biyoloji alanlarına ayrılan toplam kontenjanın 1834 olması da dikkat çekiciydi.
Randevu takviminin 7 aylık süreye uzatılması da öğretmen ve eğitimcilerin tepkisiyle karşılandı. Takvimin yayınlanmasının ardından sosyal medyada tepki gösteren öğretmen adayları "Ziya Selçuk istifa" ve "Öğretmenlere artık müsait değilsin" gibi etiketler paylaştı.
Cumhuriyet'e konuşan Milli Eğitim ve İşletme Başkanı Orhan Yıldırım, salgın sırasında 20 binden fazla öğretmenin emekli olduğunu söyledi. Atanacak öğretmenlerin pandemi sürecinde öğretmen açığını kapatmak bir yana, emekli öğretmen sayısını bile karşılamadığını belirterek, “Birçok öğretmen yazın emekli olacak. "Bu randevu bu yılın emeklilerini bile karşılamayacak." "Öğretmenler en çok ihtiyaç duyulduğunda atanmazlarsa, ne zaman atanacaklar?" Sorusuna yön veren Yıldırım, atanacak öğretmenlerin en geç Nisan ayı başında öğrencilerle görüşmesi gerektiğine işaret ederek, “Bu durumu eğitime verilen önemin ve ekonomik krizin bir yansıması olarak görüyoruz. 20 bin öğretmene ödeme yapmamak ve erken başlamamak için 7-8 ay sonrasını işaret ediyorlar. Muhtemelen Ekim ayında fırlatmayı düşünüyorlar. Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmen olmadan çocukların eğitim eksikliğinin giderilemeyeceğinin farkında değil. Ek öğretmenlerin işe alınması gerektiğini söyledi.
Arapça, din kültürü ve ahlakı gibi alanlara ayrılan kontenjanlara dikkat çeken Yıldırım, ders seçim döneminde “öğrencilerin din seçmeli derslerine yönlendirildiğini” hatırlatarak, ana dersler olarak “seçmeli derslerin belirtildiğini ve bu sayede vurguladı. öğretmenlere ihtiyaç varmış gibi gösteriliyor ”.
“Çocuklarımızın ihtiyaç duyduğu dersler, fen dersleri. Fazladan din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenlerinin satın almasıyla ne yapmalı? İdari atamalarda din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenleri atanmaya çalışılacak mı? Yıldırım, akademik eğitim almak isteyen öğrencilerin imam hatipte olduğu gibi seçmeli derslerle din dersi vermeye çalıştıklarını söyledi.