Kadıköy Belediyesi işçilerinin grevi, belediye ile sendika merkezi arasında varılan anlaşmanın ardından geçtiğimiz günlerde sona erdi. Bunun ardından Maltepe Belediyesi’nde işçiler 23 Şubat’ta greve gitti. Kartal, Ataşehir ve Beşiktaş’ta belediye binalarının girişine grev kararı asan işçiler, anlaşma sağlanamazsa Mart ayında greve gideceklerini açıkladı.
Görüşmeler sürerken hükümet yetkilileri, toplanmayan çöplere vurgu yaptı ve söz konusu durumun, belediyenin CHP konusundaki kötü anlayışını gösterdiğini savundu.
Bakırköy dışındaki diğer belediyelerdeki işçilerin son haftalarda yaptıkları toplu pazarlık süreçleriyle ilgili.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Genel Hizmet İşçileri Sendikası (Genel-İş), Bakırköy’deki belediye şirketlerinin izin davalarına itiraz nedeniyle toplu iş sözleşmesi imzalayamadığını belirtti. Diğer belediyelerde ise Genel-İş’e üye işçilerin toplu iş sözleşmelerindeki talepleri ve belediyelerin sunduğu şartlar konusunda fikir birliği olmadığında işçiler grev yapma eğilimindedir.
İşçilerin farklı talepleri olsa da ücret artışı onların merkezinde yer alıyor. .
Workers Guys, taşeronlarda çalışan ve daha sonra belediye şirketlerine transfer edilen işçilerin ücretlerindeki iyileştirmelerin önemini vurguluyor. İşçiler 16 Şubat’ta greve başladılar. İki gün sonra 18 Şubat’ta Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, Genel-İş Genel Müdürlüğü ile anlaşmaya vardıklarını ve belediyedeki en düşük maaşın ikramiye hariç 5 bin 275 TL olduğunu açıkladı. ve yıllık sosyal yardımlar.
General-Business İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube yöneticileri, anlaşmaya sert tepki göstererek, merkezin şubenin ve üssün iradesini görmezden geldiğini belirtti.
Kadıköy’ün ardından Maltepe Belediyesi’nde sürecin tıkanması üzerine işçiler greve gitti.
Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, “Genel-İş’e teklif edilen en düşük ücreti alan işçilere ikramiye hariç 4188 TL ücret yüzde 47 zam ile reddedildi”, sendikanın 5200 TL talep ettiğini ve bütçesini aştığını belirtti.
Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 2 Nolu Şube Başkanı Yenigül Özen Dolgun, belediyede 93 kişiye yasal asgari ücret olan 119 TL günlük ücret ödendiğini belirterek, 450 işçi olduğunu söyledi. Günlük brüt 123 TL ile çalıştığını belirten Özcan, “Baz ücreti yüzde 40’ın üzerinde artırdıklarını belirten belediye yönetiminin teklifinden sadece 35 kişi etkilendi. Ücret artışı olarak herkese günlük brüt 11 TL zam teklif edildi. Bu teklifin orantılı getirisi yüzde 5 ile 8 arasındadır. Bu arada Başkan Kılıç, çalışmak ve çöp toplamaya gitmek isteyen işçilerin engellendiğini, gerekli tutanak ve görüntülerin alındığını ve buna karşı yasal başvurular yapıldığını ifade etti. Birlik yetkilileri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi logolu araçların olduğunu söyledi İlçede çöp toplamaya çalıştığını iddia etti.
Sendika yetkilileri, açıklamaları “grev kırıcı” olarak değerlendirdi. Bazı sokaklarda sosyal medyada mahalle sakinlerinin çöpleri topladığını gösteren videolar paylaşıldı.
Maltepe belediye başkanı Cuma günü yaptığı açıklamada, “İşçilerimiz demokratik, hak ve saygılarını kullanıyoruz. Maltepe’ye hizmet etme hakkımızı da kullanmak istiyoruz. Sendika ile görüşmelerimiz devam ediyor. Sonuç alacağız. kısa sürede hem halkımızı hem de işçilerimizi memnun edecek “.
Toplu iş sözleşmesi süreçlerinde anlaşmaya varılamaması nedeniyle Ataşehir, Kartal ve Beşiktaş belediye binalarının girişlerine grev kararı asıldı. 2 Mart’ta Ataşehir’de, 4 Mart’ta Kartal’da, 15 Mart’ta Beşiktaş’ta greve gitmeyi hedefliyor.
Bu belediyelerin ilgili kurumları ile sendikalar arasındaki görüşmeler yoğun bir şekilde devam ediyor.
Son dönemde hükümet yetkilileri grevde. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM’deki grup toplantısında “CHP’li belediyelerin beceriksizliği” başlıklı videoyu salonda izletti Erdoğan “CHP; çöp, çukur, çamur. Vatandaşımıza bu kadar basit bir konuda bile hizmet edemeyenleri görmezden gelmeyeceğiz, eksik ilan etmeyeceğiz ama ne yapacağız? Erdoğan, partisinin İstanbul İl Kongresi’nde yaptığı konuşmada, “Bu şehri yeniden çöp dağlarına maruz bırakanlarla kokusu, yokluğu, ihmali, 2023’te sandıkta hesaplaşacağız” dedi. Bu arada CHP, hükümete yakın medya organlarında ve hükümeti destekleyen sosyal medya hesaplarında yapılan grev sonucu toplanmayan çöp görüntüleriyle eleştiriliyor ve 1994 yerel seçimleri öncesinde İstanbul’da yaşananlar arasında paralellik kuruluyor. .
“Demokrasi yok!”, DİSK’in başkentten, iktidardan ve siyasi partilerden bağımsız olduğu, “DİSK’i hizaya getirmeye cesaret edenler bilmelidir ki, DİSK’in uyumunu çıkarlar ve mücadele belirler. işçi sınıfının siyasal esnaf, patron ve güç merkezleri tarafından değil. “ifadesi kullanıldı.
Açıklamada neden bazı belediyelerde grev hakkı var? Açıklandığı sorusunun yanlış olduğu ifade edildi:”Bakanlar Kurulunda grev kararlarını erteleme yetkisi ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ ile birlikte Cumhurbaşkanına verildi. Bu durum grev hakkı haline geldi. Ülkemizde zaten sınırlı, tamamen yok. AKP iktidarlarında, 17 erteleme kararıyla 200 bine yakın işçinin grevi fiilen yasaklandı. ”
” Bu ülkede demokrasi isteyen her aklı başında insanın sorması gereken soru şu:neden bu hakkın bazı belediyelerde kullanıldığını değil, hükümete bağlı belediyelerde bu hakkın kullanılmasının neden engellendiğini, ‘DİSK’lı işçilerin grev hakkını kullanmalarının’ nedeni değil, diğer örgütlü ve örgütsüz işçilerin niçin egzersiz yapamamasıdır. bu doğru.