Aralarında Sony ve Toshiba'nın da bulunduğu 12 Japon şirketi, Çin'in Sincan bölgesinde Uygur Türklerini çalıştırmak zorunda kaldıkları gerekçesiyle Çinli ortaklarıyla iş anlaşmalarını yeniden gözden geçireceklerini açıkladı.
Japonyada; Aralarında Sony ve Toshiba gibi devlerin de bulunduğu 12 şirket, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Müslüman Uygur azınlık için çalışmak zorunda kaldıkları gerekçesiyle bazı Çinli şirketlerle anlaşmalarını yeniden gözden geçireceklerini açıkladı. Euronews Türkçe'de yer alan habere göre, bu 12 şirketin Çinli ortaklarıyla işlerini tamamen bırakacakları veya ayrılmayı düşünecekleri açıklandı. ABD ve İngiltere gibi ülkelerin Sincan bölgesinden pamuk ve diğer ürünlere ithalat kısıtlamaları getirmesinin ardından alınan bu karar, diğer ülkelerden de destek almaya devam ediyor. Aralarında aralarında Sony, Toshiba, Hitachi, Fast Perakendecilik, Ryohin Keikaku gibi uluslararası tanınmış markaların da bulunduğu 12 Japon şirketi, Uygur Türklerinin istihdam koşulları nedeniyle "eziyete" kadar Çinli ortaklarına yaptırım uygulayacak.
"Japon hükümeti pasif kaldı"
Japontimes'in raporuna göre Japon hükümeti, Çin'i kışkırtma korkusuyla bu konuda fazla pasif olduğu için eleştiriliyor. Bu firmaların bu adımları hükümetin onayı ile mi attığı yoksa kendi kararlarıyla mı bu yola çıktığı bilinmemektedir.
Ülkelerden yasaklar gelmeye başladı
Geçtiğimiz Ocak ayında Çin'in Uygur Türklerine yönelik muamelesinin "barbarlık" seviyesinde olduğunu söyleyen İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Uygur Türklerinin zorunlu çalıştırma yoluyla elde edilen ürünlerin ticaretinin yasaklanacağını duyurdu. Britanya'nınkine benzer bir hareket de Amerika Birleşik Devletleri'nden gelmişti. ABD, Uygur Türklerinin çalışmaya zorlandığı gerekçesiyle Sincan Üretim ve İnşaat şirketinden pamuklu mamul ithalatını yasaklamaya karar verdi.