İlker Köksal ile girişimcilik üzerine

Son yazılarımda ülkemizdeki girişimcilik ekosisteminin gelişiminden ve girişimcilerde öne çıkması gereken özelliklerden bahsetmiştim. Bu doğrultuda farklı bir bakış açısı kazanmak için kendi işini kurmuş ve belli seviyelere getiren başarılı girişimcilerin görüşlerine yer vermenin faydalı olacağını düşünüyorum.

İlk röportajı Forbes'in 30 yaş altı 30 (30 Alt30) listesine dünya çapında kabul edilen, Kurucu SSS kitabının ve Forbes'un teknoloji alanında yazarı olan teknoloji girişimcisi İlker Köksal ile yaptım. İlker ile yaklaşık 3 yıl önce San Francisco'ya yaptığımız bir iş ziyareti sırasında tanıştık ve sonrasında iletişimimiz devam etti. Start-uplar ve yeni girişimcilik alanları hakkında ilk kez danıştığım, gözlem ve yorumlarını çok takdir ettiğim İlker, aynı zamanda Türk girişim ekosistemi ile Silikon Vadisi arasındaki köprüyü en iyi yapan kişilerden biri. Bu röportaj ile teknolojisiyle kendini kanıtlamış, Silikon Vadisi'nde fark yaratan ve bir firmanın çıkışını gerçekleştiren İlker'i tanıyacak ve bazı konuları tekrar gözden geçirmek için çok önemli bilgiler edineceksiniz.

Erimiş Şener:Türkiye'de kurduğunuz start-up, Silikon Vadisi'ne başarıyla taşındınız, büyüdü, vadinin önde gelen yatırımcılarını bünyesine kattı, çok başarılı girişimciler. Seni biraz daha yakından tanıyabilir miyiz?

İlker Köksal:Silikon Vadisi yolculuğum yaklaşık 5 yıl önce San Francisco'ya tek yön uçak bileti ile başladı. Daha önce Bilkent Üniversitesi'nde Bilgisayar Mühendisliği okurken kurucu ortaklarım "Referbase" ile başlattığım girişim Kariyer.net'i satın aldıktan sonra "Yetenekli" olarak hayatına devam etti. O sırada Koç Üniversitesi'nde MBA yaptım. Bu süre zarfında Yale Üniversitesi'nde kurmayı planladığım start-up doğrultusunda bir programı tamamladım ve Google'da mobil kullanıcı deneyimi ve analitik alanında danışman olarak çalıştım. Sonra Silikon Vadisi süreci başladı. O zamandan beri Forbes'in 30Under30 listesine dahil olduk, kurucu ortağımla birlikte Amazon ve Google gibi birçok teknoloji şirketi ile işbirliği yaptık, yatırım aldık. 2020 yılının başından itibaren görevde zorlu, keyifli ve öğretici süreç devam edecek, bu da 2021 yılında Chef Founder'in kitabım için aktif çalışmalarımın başlangıcı olacak.

erimiş Şener:Türkiye'deki start-up ekosistemini nasıl görüyorsunuz? Silikon Vadisi'ndeki start-up ekosistemine yakın bir girişimci olarak değerlendirmelerini alabilir miyiz? Policy

's Köksal:Türkiye'deki start-up ekosistemi pek çok yönden giderek büyüyor ama sanırım en iyi şekilde özetleyebileceğim; 2012 yılında üniversitede okurken bir start-up zirvesi düzenledim. O günkü panelde 212 VC'den Numan, hocamız Erhan Erkut ve yemeksepeti.com'un kurucularından Melih Ödemis gibi isimler anlatılıyordu. başlangıç ekosistemi, sorunlar ve çözümleri. Bugün onlara anlatan, çözüm bulmaya çalışan, deneyen, deneyenlere fon sağlayanların sayısı çok daha arttı ve bu iyi bir şey. Aradan geçen 8 yılda iyi bir artış var mı diye soracak olursanız, ekosistemi maddi ve manevi olarak desteklemek için daha fazla başarı öyküsüne ve bu başarı öykülerini yaratanlara sahip olmak benim için çok daha olumlu olur ama değerlendirmekte fayda var. her ekosistemin kendi iç ve dış dinamikleri vardır. Özellikle pandemi ile Zoom'a yatırımlar başladı ve hızlandı. Salgın sonrası Türkiye'de de varlığını sürdürür ve benzer ekosistemlerde kişi başı bir başlangıç ekosistemine ulaşır, yabancı yatırımcıları çekmek daha kolay olacaktır. Ancak bu sermayeyi talep eden iyi ekiplerin sayısı doğru orantılı olarak artacağından, girişimcilerin kendilerini çok daha iyi geliştirmeleri gerekeceği ön planda olacaktır.

Ergi Şener:Silikon Vadisi'ni farklı kılan özelliklerin hangileri olduğunu düşünüyorsunuz? Tabii ki insanlar. Her şey insanlarda var. Son 30-40 yılın öğretileri, binlerce başarı ve başarısızlık hikayesi, günün sonunda bir ekosistem yaratıyor. Bu ekosistemin aktörleri, bu öğretilerle birlikte birçok şeyi doğru yapıyorlar. Bunun günlük karşılığı şu şekildedir; İstediğiniz sermayeye hızlı erişim, ürününüzü test edebileceğiniz müşterilere ve müşterilere hızlı erişim, ekip arkadaşlarına hızlı erişim, farklı sektörlerden danışmanlar, büyümenize yardımcı olacak girişimciler ve sonuç olarak hedeflediğiniz büyümeye ulaşmak veya ulaşamasanız bile ulaşabileceğiniz alan.

Bu noktada şunu söylemekte fayda var. Silikon Vadisi'nin bu özelliklerini kullanmak isteyen girişimciler 2-3 haftalığına geleceklerini ve ben yatırımı kapatıp geri döneceğimi düşünüyorsa zaten bu böyle yapılamaz diyebilirim. Yukarıda bahsettiğim özelliklerin çoğu, kişisel güven bağlarının oluşmasından sonra daha da kendini gösteriyor. Kısacası Silikon Vadisi'nde olmak ve ekosistemde bu güveni yaratmak bir artı. Özellikle Kurucunun Sıkça Sorulan Sorularında bu konudan canlı örneklerle çok bahsediyorum. Elbette anlattıklarımın pandemi öncesi dönem için de geçerli olduğu söylenmelidir. Salgın sonrası nasıl şekilleneceğini hepimiz göreceğiz ama Silikon Vadisi'nin bazı özelliklerinden küresel girişimciler için uzaktan yararlanmanın mümkün olduğunu düşünüyorum. Umarım yakın gelecekte bunların avantajlara dönüştüğünü Türkiye'den girişimlerde göreceğiz.

Ergi Şener:Sizce son dönemde teknoloji yatırımlarının odağında hangi alanlar gelişiyor?

İlker Köksal:Öncelikle belirtmek gerekir ki pandeminin kısa vadede video ve stream alanının gelişimini çok daha hızlandırdı. Son zamanlarda bu alanda birçok start-up var. Örneğin, Evernote'un kurucusu Phil Libin'in Nisan ayında kurduğu "mmhmm". Şimdiye kadar yaklaşık 35 milyon dolar yatırım alan girişim, Zoom'da aradığını bulamayanları cezbedecek gibi görünüyor. Özellikle% 100 uzaktan ve hibrit modellere geçiş yapan firmaların sayısı artmaya başladıkça bu alandaki start-up sayısının artacağını düşünüyorum. Pandemiden ayrı olarak baktığımda yapay zeka, biyoteknoloji, dikey tarım, uzaktan eğitim ve fintech'in orta vadede sürekli gelişeceğini ve yeni girişimlerin doğacağını söyleyebilirim.

Ergi Şener:Şu anda Kurucunun SSS kitabını yayınlamaya hazırlanıyorsunuz. Kurucunun SSS fikri nasıl doğdu, kitapta neden bahsediyorsunuz? Özellikle son 2 yılda yüzlerce girişimci bana ulaşıyor ve soru soruyor. Bu soruların sayısı artmaya başlayınca bu sorulara cevap veremedim çünkü koştuğum bir start-up vardı, zamanımın% 100'ü adanmıştı. Bu noktada erken dönem girişimcilerin karşılaşabilecekleri tüm sorunları ve olabilecek tüm sorunları cevaplayan bir rehber kitap yazmam gerektiğini düşündüm ve Kurucunun Sık Sorulan Sorular fikri doğdu. Girişimcilerin daha çok senaryo görebilmesi için, San Francisco'daki girişimci arkadaşlarımın girişimlerinden ayrılan yorumlarını da bazı alt başlıklara ekledim. Örneğin, kitabında, yeni şirketten nasıl çıkacağı konusunda kafasında bir soru olan girişimci, Siri Adam'ın kurucusu, Steve Jobs ve Siri'nin satın alması veya Silikon Vadisi'nin büyük ölçüde finanse edilen VC'leri yapabilecekler. start-up kurucularından hangi aşamayı beklediklerini öğrenin. Bu tür ayrıntıları ve farklı bakış açılarını birleştirerek, girişimci için ana rehber niteliği taşıyan bir kitap oluşturdum. Umarım girişimcilerin yolunu aydınlatır.

Ergi Şener:Siz de danışman olarak start-uplara destek oluyorsunuz. Girişimciler için en zor şey sizce nedir, girişimcilere tavsiyeleriniz nelerdir?

İlker Köksal:Girişimciler için en zor konu, kendi öz değerlerine, yeteneklerine ve kendi hikayelerine uyan bir start-up kuramamalarıdır. Bunu kurduklarında, çözmeye çalıştıkları problem kendi hikayelerinden gelip değerleriyle uyumlu hale geldiğinde, start-up'ta büyüme olur, yatırım da gelir ve startup'ın özünde ortaya çıkan problemler çabuk çözülür. Bu nedenle tavsiyem, gerçekten yapmayı tercih ettikleri soruları, hikayelerini, hangi sorunu gönülden çözmek istediklerini, kendilerini aldatmadan sorup cevaplamalarıdır, böylece kendilerini çok iyi tanıyabilirler. Bu sorulara dürüstçe cevap verebilirlerse kalan sorunlar belirli bir akışta çözülür. Ancak iyi bir girişimci olmanın gereklilikleri konusunda çok ve farklı görüşler vardır. Girişimcilik için belirli bir formül olmamasına ek olarak, başarılı girişimcilerin bazı ayırt edici özelliklere sahip olduğunu da kabul etmek gerekir. Türkiye girişimcilik ekosisteminde yer alan 15 yılı aşkın süredir ve son 10 yıldır, Silikon Vadisi'nin önde gelen şirketleri ve girişimcileriyle yakın ilişkiler içinde bulunan bir teknoloji, girişimci olarak, gençlerin kendi girişimlerini kurmayı planlıyor. bazı tavsiyemi paylaşmak istedim.

Girişimcilikte iş-yaşam dengesi diye bir şey yoktur

Bir start-up'ı nasıl tanımlayabiliriz?

Silikon Vadisi'ndeki öne çıkan tanıma göre:"Gelecekte farklı bir küçük insan topluluğu inşa etmek için bir plan üzerinde en çok mutabık kalınan …" Tanımdan da görebileceğimiz gibi, mümkün olduğunca çabuk ve minimum kaynakla çalışmayı gerektiren bir kavramdır. ortak ve iddialı bir hedef…

Başarılı bir girişimci olmanın sırrı, 7/24 çalışmak ve tamamen işe odaklanmaktır. Bunun için fikre inanmak, odaklanmak ve işi sevgi ve tutkuyla yapmak zorunludur. Bir yandan girişimci, fikrini müşterilerinin kullanımına sunmak için gerçekleştirerek somutlaştırmaya çalışıyor; Öte yandan gerekli bağlantıları kurması, ağını genişletmesi ve işletmesi için gerekli yatırımı bulması gerekiyor. Tüm bu nedenlerden dolayı gerçek bir girişimci olabilmek için "rahatsız" olmaya hazır olmak gerekiyor çünkü girişimcilik çok istikrarsız, belirsiz, riskli ve yıpratıcı bir süreç…

Bir girişimci için vazgeçilmez:Zaman Yönetimi, Odaklanma ve Hız

En çok kabul gören girişimci tanımlarından. biri şudur:“Bir fikri hayata geçirmek için zamanını ve parasını riske atan kişi”… Bu tanımda da öne çıktığı gibi, zaman bir girişimci için en önemli kaynak ve en değerli varlıktır. Bu nedenle bir gün veya bir hafta planlarken neye öncelik verildiğini ve nelerin yapılması gerektiğini belirlemek çok önemlidir. Zamanın nasıl planlanması gerektiği konusunda gerçekçi olmak ve bunun üzerine düşünmek de çok kritik. Hız, girişimci için rekabet avantajı kazanma ve rakiplerinin önüne geçme açısından en önemli silahlardan biridir. Özellikle girişimcilik ekosisteminde, kriz ortamlarının yeni iş kurmak ve farklı iş modelleri ile fark yaratmak için ideal ortamlar olduğu her zaman vurgulanmaktadır. “Krizi fırsata çevirmeye bakın! .. ”

Ülkemizdeki girişimciler de küresel kriz olan Kovid-19 salgınını fırsata çevirmeye çalışıyor. Kısa süre önce stat-up yatırımlarında yaşanan önemli artış, yatırımcıların pandemi sürecinde temkinli davranmak yerine yeni iş alanlarına da odaklandıklarının bir göstergesidir. Ekosistemin hızla büyümesi ve bu alana ilginin artması çok umut verici. ~ Türkiye'de bu yılın 3. çeyreğinde toplam 46 alt yatırım ile 60,3 milyon dolarlık yatırım girişimi. Bu rakam şimdiye kadar açıklanan 106 yatırımla 115 milyon dolara ulaştı (startups.watch verilerine göre).

Rakamlarla somut olarak görebileceğimiz gibi, ülkemizde girişimcilik ekosistemi son zamanlarda oldukça gelişiyor. Ekosistemin her alanında ciddi bir dinamizm var. Artan sayıda melek yatırımcı, yeni fikirlere yatırım yaparak bu fikirlerin ticarileştirilmesini desteklemektedir. Yatırım fonlarında veya risk sermayesi şirketlerinde istikrarlı bir artış var. Kurumsal şirketlerin de birbiri ardına kendi fonlarını oluşturduğunu görüyor ve duyuyoruz. Bununla birlikte, yeni girişimlerin ve start-upların sayısında gözle görülür bir artış var.

Ancak, her krizin fırsatlar kadar, hatta fırsatlardan daha fazla tehdit oluşturduğu da bir gerçektir. Bu nedenle bu büyümenin ne kadar sağlıklı olduğunu analiz etmek gerekiyor. Bunun farkında olmanın faydaları var:Türkiye girişimcilik ekosistemi çok yüksek bir potansiyele sahip olmasına rağmen, hızla ve bölgelere gelişmek için henüz çok erken aşamalarda. Ülkemizin önde gelen melek yatırımcılarından Hasan Aslanoba'nın ara sıra yaşadığı deneyimler doğrultusunda yaptığı paylaşımlar da bu sürecin özellikle kurumsal şirketler tarafından nasıl yanlış yorumlandığını net bir şekilde anlatıyor:

Hasan Aslanoba – Uludağ Ekonomi Zirvesi 2018:

İPhone 12'ler için tahminlerimi Pazartesi günkü gönderimde sizinle paylaştım https://www.fakirblog.com/yazarlar/ergi-sener/13-ekim-apple-etkinliginde-nes-tanitilacak-41633617 Yapan nokta mutlu olduğum için yazımda bahsetmiştim. Tüm detaylar doğru çıktı (model isimleri, boyutları ve özellikleri dahil). Beni şaşırtan şey, AirPods Studio adıyla piyasaya çıkması beklenen yeni AirPods kablosuz kulaklıklar için herhangi bir tanıtım yapılmamasıydı … Bunun yerine Apple'ın yeni akıllı dijital asistanı HomePod mini adı altında tanıtıldı.

Apple, trilyon doları aşan bütçesi, satışlarını ve kâr oranını artırması ve “aşk izi” statüsünü sürdürmesiyle arzu konusu olmaya devam ediyor. Bu olaydan sonra önceki yazımda iPhone satışlarında ciddi bir artış beklendiğinden bahsetmiştim. Yeni iPhone'un tasarım ve donanım olarak oldukça farklı ve özel özelliklere sahip olduğu söylenemez. Ancak şu da bir gerçektir; yeni etkinlikler eski heyecandan uzak ve gözler Steve Jobs döneminden yenilikler arıyor. Apple, son zamanlarda ürünlerinin yeni versiyonlarını periyodik olarak tanıtan ve dikey olarak özellikler bazında daha fazla iyileştirme yapan bir üreticiye dönüştüğü izlenimini veriyor.

Geçtiğimiz Mayıs ayında Silikon Vadisi'ne yaptığım ziyarette, uzun süredir Apple genel merkezinde çalışan ve bu etkinliğin çok önemli bir parçası olan ve yeni iPhone'ların 5G testlerini yapan bir arkadaşımla tanışma fırsatı buldum. Bu toplantıda "Apple 5 yıl sonra nerede olacak?" Sorduğumda, aldığım cevap oldukça ilginçti:“5 yıl sonra, Apple bu kadar lider bir marka olmayabilir! Beklenen yenilikler gerçekleşmedi… ”

Peki yeni duyurulan ürünlerin öne çıkan özellikleri neler?

Eylül ayında yeni Apple Watch ve iPad'lerin tanıtıldığı etkinlik gibi https://www.fakirblog.com/yazarlar/ergi-sener/apple-etkinliginin-ardindan-41612997 bu etkinlik de sanal olarak gerçekleştirilecek. Bu etkinlik, akıllı telefon pazar payında Huawei ve Samsung'un ardından dünyada 3. sırada yer alan ve son lansmanlarında daha çok yeni dijital hizmetler ve aksesuarlara odaklanan Apple için çok şey ifade ediyor.

Genellikle Eylül ayında yeni iPhone modellerini tanıtan Apple, alıştığımız tarihten yaklaşık bir ay sonra ayrı bir etkinlikle iPhone telefonlarını tanıtmayı tercih etti. Sanırım bu gecikmenin bir nedeni de küresel tedarik zincirinde Kovid-19 kaynaklı ortaya çıkan sorunlardan kaynaklanıyor.

Bu etkinliğin bir diğer özelliği de ilk 5G iPhone modellerinin tanıtılacak olması. Bu, Apple'ın "Yüksek Hızlı" olarak adlandırdığı şeydir. IDC, ABD'de bu yılın ilk yarısında 4,2 milyon 5G uyumlu akıllı telefon satıldığını ve bu pazardaki satışların yaklaşık% 7,5'ini oluşturduğunu belirtti. Karşılık gelir. Yeni iPhone'lar ile 5G cihazların pazar payının önemli ölçüde artacağı bir gerçek. 5G destekli telefonların yıl sonunda akıllı telefon satışlarının% 20'sini oluşturacağı tahmin ediliyor. Ancak yeni cihazlarda 5G yeteneği başlangıçta tüketici deneyimini bir ölçüde değiştirmeyecek. Akıllı telefon kullanıcıları, ekran boyutu, daha iyi kamera özellikleri ve daha uzun pil ömrü gibi özelliklerin iyileştirilmesiyle daha çok ilgileniyor. Ancak 5G altyapısının birçok ülkede teste bile hazır olmaması bu özellik için büyük bir heyecan yaratmıyor.

Lansmandan önce yeni iPhone'larda neler olacağına geçmeden önce, eski iPhone lansmanlarını ve bu lansmanlarda tanıtılan iPhone'ların önemli noktalarını hatırlayalım. Apple'ın 5G öncesi, LTE destekli ilk cihazı, 2012 yılında piyasaya sürülen iPhone 5 oldu. 2014 yılında piyasaya sürülen iPhone 6, ekran boyutunun artmasıyla en çok öne çıkan modellerden biri oldu. Ayrıca, bu model ile iPhone'lar daha yuvarlak kenarlara sahip oldu ve iPhone'ların baskın tasarımında önceki modellere göre gözle görülür bir değişiklik oldu. Geçen yıl piyasaya sürülen iPhone 11'lerin arka yüzünde yer alan 3 kamera özelliği, beklenenden çok daha büyük bir etki yarattı (en azından beklediğim gibi). Geçen yılın başarısı, bu yıl için ayrı bir “meydan okuma” oluşturacak. Çünkü şu anda, cihazlarını kullanan akıllı telefon kullanıcılarının ortalaması üç ila dört yıldır. Salgının neden olduğu küresel finansal sorunlar ve insanların tasarruf etme eğilimi, Apple'ın üstesinden gelmesi gereken zorluklardan biri olacak. Öte yandan olaydan sonra iPhone satışlarında% 10 artış olacağı tahmin ediliyor… Bernstein'ın yaptığı bir araştırmaya göre iPhone kullanıcılarının% 18,5'inin (yaklaşık 180 milyon müşteri) değişmeyi planladığı tahmin ediliyor. Önümüzdeki 12 ay içinde telefonları (iPhone kullanıcıları krizden çıktı. Daha az etkilenmiş görünüyor…).

"Büyük veri" den bahsettiğimde, katıldığım konferans ve derslerde her zaman "bilginin ikiye katlanan eğrisinden" bahsediyorum. Bu hipoteze göre, medeniyetin doğuşundan II. Dünya Savaşı'na kadar her "yüzyılda" insanoğlunun yararlandığı bilgi iki katına çıkar. 1940'larda bu süre 25 yıla düşer. Bilginin katlanma hızı farklı sektörlerde farklı olsa da (örneğin nanoteknoloji odağında iki yılda bir ve klinik çalışmalarda 18 ayda bir), günümüzde ortalama olarak 1 yıldan az bir sürede bilginin ikiye katlandığını söyleyebiliriz. . IBM ve Harvard Üniversitesi tarafından yapılan araştırmalara göre IoT (Nesnelerin İnterneti) kavramının hayatımıza girmesiyle birlikte her nesne internete bağlanarak zeka kazanıyor, dijital uygulama ve hizmetlerin sürekli artması ve veri toplanması çok çeşitli kaynaklardan gelen kaynaklar şaşırtıcı bir oranda artacak ve bu durum kısa süre sonra "her 12 saatte bir" bilginin iki katına çıkmasına neden olacaktır. Yani dünyamızda var olan bilgi her yarım günde bir ikiye katlanacak…

Veri analitiği ve yapay zeka gibi öne çıkan teknolojiler de bu bilginin artması ışığında ele alınmalıdır. Özellikle yapay zeka ve makine öğrenimi, iş ve karar alma süreçlerimizi desteklemek açısından kaçınılmaz olarak desteklememiz gereken teknolojilerdir. Aksi takdirde, ne kadar akıllı olursa olsun hiçbir insanın bu tür bilgilerle uğraşması mümkün değildir…

Ancak toplanan verilerin işlenmesi ve müşterilerle yeniden iletişim kurmak için kullanılması ülkemiz dahil birçok ülkede ciddi bir tartışma konusudur; Gerçek şu ki, bugün birçok şirket müşterilerinin ne satın aldığına ve nereden aldığına bakıyor; Bağlı oldukları ağları, destekledikleri ekipleri, üye oldukları dernekleri, ne kadar zaman harcadıklarını ve hobilerini içeren devasa bir veri kümesine sahiptir. Doğru kullanıldığında ve değerlendirildiğinde, veriler "altın kadar değerlidir", bu nedenle teknoloji dünyasında veriler genellikle "yeni altın" olarak adlandırılır. Hurriyet.com.tr için "Sosyal İkilem" belgeselini incelerken, belgesel katılımcılarından birinin şu sözlerini aktardım:"Teknoloji firmaları reklamcılara kesinlik satıyorlar, bu yüzden tahmine dayalı analizin doğru çalışması gerekiyor. Bu büyük veri gerektirir… ”Unutulmamalıdır ki bir hizmet veya hizmet için ödeme yapmazsanız ürün sizsiniz, verilerinizi kullanarak para kazanırsınız…

Üretilen verilerin doğru analizi, hızla değişen dijital dünyayı daha iyi yorumlamamıza da yardımcı olabilir. Veri büyümesini destekleyen ana kanallar, değişen kullanıcı alışkanlıklarını ve beklentilerini daha iyi anlamamızı sağlar; Bu yazıda sosyal medyada hızla yayılan ve internette yaşananları 1 dakika boyunca özetleyen "Data Never Sleeps" analizi 2020 yılı için hazırlandı. versiyon.

Bu tabloyu incelemek ve 1 dakikada ne kadar veri üretildiğini görmek her seferinde ayrı bir sürpriz yaratıyor. Şu anda dünyamızda 4,5 milyar internet kullanıcısı var ve bu sayının önümüzdeki yıllarda artması bekleniyor. Küresel olarak aktif sosyal medya kullanıcılarının sayısı 3,8 milyar, bu da dünya nüfusunun neredeyse yarısına tekabül ediyor. Peki bu kullanıcılar özellikle hangi uygulamalardan veya hizmetlerden yararlanıyor?

Ergi Şener:Dijital dönüşümün ve yeni teknolojilerin İK'ya etkisi nedir? Mevcut süreç İK'nın dijitalleşmesini nasıl etkiledi, İK açısından hangi uygulama ve teknolojiler öne çıkıyor?

Berna Öztınaz:Yeni çalışma modellerinin yanı sıra yeni uygulamalar gündemimizde daha fazla yer almaya başladı. İş süreçlerinde dijitalleşmenin sağladığı hız ve çeviklik, İK'ya büyük kolaylık sağlıyor. Bu tesisler; Maaş değerlendirmelerinden performans takibine, hedef belirleme ve işe alım süreçlerine kadar geniş bir yelpazede yer bulmaktadır.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, uzaktan çalışan ekiplerin performansını yönetmeye yardımcı olacak araç ve uygulamaların sayısı artmaktadır. Çünkü uzaktan çalışma sırasında çalışan verimliliğini artırmak ve desteklemek için ekibin hangi iş üzerinde çalıştığını bilmek önemlidir. Bu amaçla İK profesyonelleri, çeşitli akıllı ofis uygulamaları ve dijital toplantı uygulamalarını iş tarzlarına entegre ederek ve ekiplerindeki farkındalıklarını artırarak yeni çalışma modelleri deniyor.

Salgın süreç elbette her konuda olduğu gibi dijitalleşme yolunda da İK çalışmalarını etkilemiş ve İK'nın teknoloji ile entegrasyonunu artırmıştır. Ancak PERYÖN – Türkiye, geçtiğimiz günlerde İnsan Yönetimi Derneği'nde yaptığımız bir araştırmaya göre Türkiye'de yapılan özel düzenlemelerde dijitalleşme birçok işçinin gözünde yeterli değil. Öyle ki, geçtiğimiz günlerde tamamlanan ve 110 kurumun katıldığı ankete baktığımızda "kurumum dijital dönüşüme hazır değil" diyenlerin oranı yüzde 60'a ulaşıyor. Şirketimde çalışanların yüzde 75'i dijitalleşme ile ilgili sürdürülebilir politikalara uyulmadığını söylerken, dijital İK çalışmalarını yetersiz bulanların oranı yüzde 100. Tüm bu veriler bize dijitalin iş hayatına tam anlamıyla entegre olabilmesi için çalışmaların artarak devam etmesi gerektiğini gösteriyor.

Krizin iş dünyası üzerindeki etkisi, yeni teknolojilerin ve dijital hizmetlerin iş dünyasının tüm alanlarına hızla entegrasyonu, kurumsal yönetim stratejileri ve süreçlerinin yeniden incelenmesini gerektiriyor. Bu süreçte değişim yönetimini doğru bir şekilde öngörmek, krizden etkilenen minimum kurumların İnsan Kaynakları (İK) departmanından oldukça işe yaramasını sağlamak.

Bu bağlamda koronanın dünyadaki iş etkisini PERYÖN Türkiye İnsan Yönetimi Derneği Başkanı Berna Öztınaz ile tartışmak istedim. Türkiye'de İnsan Yönetimi, PERYÖN'ün "Şimdi ve gelecekte daha iyi bir çalışma hayatı sürmek" vizyonuyla faaliyetlerini sürdürdüğü ilk sivil toplum kuruluşunda kuruldu. PERYÖN'ün ikinci döneminde de Başkanlığını sürdüren Sayın Öztınaz, İK odağıyla global arenada faaliyet gösteren ülkemizin bu alanda önde gelen yöneticilerinden biridir. EAPM (European Association of People Management) Yönetim Kurulu Üyesi de olan Berna Hanım, PERYÖN ve önemli araştırma kurumlarının araştırma ve deneyimlerine dayanarak, kurumsal firmaların bu kriz ortamında nasıl harekete geçmesi gerektiği, uzaktan nasıl uygulanacağı çalışma süreçleri. Gereklilik ve organizasyonların nasıl “çevik” olabileceği konusunda çok önemli paylaşımlar yaptı. Bugün iki bölüm halinde yaptığımız bu keyifli sohbetin ilk bölümünü sizlerle paylaşmak istedim…

Ergi Şener:İnsan Kaynakları ve Kurumsal Yönetim odağında korona sürecinin genel etkileri nelerdir?

Berna Öztınaz:Ülkemizden ve tüm dünyadan olumsuz etkilenen corona virüs süreci hepimiz için. daha önce benzeri görülmemiş bir belirsizlik dönemiydi. Böylesine olağanüstü durumlar için yaptığımızı sandığımız hemen hemen tüm hazırlıklar ve önlemler üzerinde sıfırdan çalışmak zorunda kaldık. Bu, insan kaynakları ve kurumsal yönetim açısından büyük değişikliklere yol açtı. Salgının başlamasıyla birlikte uzaktan çalışma imkânı bulan kurumlar büyük bir hızla uzaktan çalışmaya geçtiler. Türkiye ile yaptığımız bu PERYÖN Mercer'de "corona virüsünün İş Hayatına Etkileri Salgını Araştırması" sonuçlarını görüyoruz. Anket sonuçlarına göre, salgın öncesinde şirketler% 44,9'u uzaktan çalışma modeli uygulamasına sahip olduklarını belirtirken, bunların% 55,1'i salgınla birlikte merkez ofiste uzaktan çalışma modeline geçen firmaların oranı% 94,6'ya yükseldi. .

İK açısından süreç yeni çözümler gerektiriyordu. Uzaktan çalışmanın getirdiği belirsizlik ise, İK uzmanları çalışanların sağlık ve güvenliğine odaklandı. Yönetimin, süreçten çok güven, sonuç değerlendirmesi ve empatiye dayalı, işin performansını, maliyetini ve sürdürülebilirliğini dikkate alan yeni bir liderliğe ve çalışma modeline ihtiyacı olduğu ortaya çıktı. Aslında bu bizim yapay zekamız ve dijitalleşmedeki hızlı gelişimimiz, hem jeneratör Siyonların etkisi hem de sürdürülebilirlik nedeniyle öngördüğümüz bir dönüşümdü. Ancak Kovid-19 tüm bunlarla birden yüzleşmemize ve çözüm için gaza basmamıza neden oldu.

Organizasyonlarını çevik bir şekilde değiştirmek ve dönüştürmek için hızla adapte olabilen liderler, rekabette şirketlerini öne çıkaracaklardır.

Önde gelen araştırma şirketlerinden Gartner'a göre, çalışanların% 48'i Kovid-19 sonrası dönemde uzaktan çalışmaya devam edecek. Benzer şekilde, McKinsey tarafından pandemi sonrası dönemde yapılan araştırmaya göre, kuruluşların işgücünün en az yarısı uzaktan, tamamen veya kısmen çalışacak. Ancak Silikon Vadisi alanında önde gelen firmalardan Twitter ve Square, dileyen çalışanların artık sonsuza kadar evden çalışabileceğini duyururken; Google, evden çalışmanın yıl sonuna kadar geçerli olacağını duyurdu ve geleceğe yönelik uzaktan çalışacak pozisyonları belirledi.

Mercer Türkiye ve Türkiye'de insan yönetimi alanlarında kurulan, PERYÖN Türkiye İnsan Yönetimi Derneği'nin yürüttüğü ilk sivil toplum kuruluşu olan "Virüs Salgınının Korona Etkisi Çalışma Hayatı Araştırması" sonuçları ülkemizin uzaktan çalışmasındaki mevcut durumu ortaya koyuyor ve gösteriyor. Bu araştırmaya göre, “Korona virüsü öncesinde evden çalışan firmaların oranı% 45 iken, süreç sonrasında şirketlerin merkez ofis çalışanlarında bu oran% 95'e ulaştı. Bu süreçte şirketlerin% 40,7'si çalışan motivasyonunda zorluk yaşadıklarını belirtirken,% 74,3'ü iş hedeflerini ve çalışanların yıl sonu performans hedeflerini gözden geçirmeyi düşündüklerini belirtti. ”

Bugünlerde kurumsal yönetim ve İK yönetimi açısından fırtınalar esti, Gartner'ın güncel araştırmalarını kullanarak iş dünyasının öne çıkan trendlerini kendi araştırmam doğrultusunda paylaşmak istedim.

Uzaktan çalışma kalıcı hale gelirken, kuruluşların yeni süreçlere hazır olması gerekir

Böylesine önemli bir süreçte, organizasyonların içindeki en önemli görevlerden biri insan kaynaklarına düşüyor. Özellikle çeviklik, adaptasyon, değişim yönetimi ve dijitalleşme gibi kavramların hayati hale geldiği bu dönemde; İnsan Kaynaklarının yeni normaline de değinmek istedim. UK Education & Consultancy Kurucu, Eğitmen ve "İnsan Kaynaklarına Pazarlama Dokunuşu İK Pazarlamasına" kitabının yazarı, ülkemizde ve dünyada çalışmalara öncülük eden ve doktora arkadaşım. Umut Köksal ile röportaj yapmak istedim. Kovid-19 ile değişen kurumsal yönetim süreçlerinden uzaktan çalışmaya; çalışanları motive etmekten güven inşa etmeye; Çevik organizasyondan İK'nın dijitalleşmesine ve üstün yetkinliklere kadar, gelecekte her kurum için daha önemli hale gelecek konuları derinlemesine tartıştık. Sizi bu hoş sohbetle baş başa bırakıyorum…

Böylesine önemli bir süreçte, organizasyonların içindeki en önemli görevlerden biri insan kaynaklarına düşüyor. Özellikle çeviklik, adaptasyon, değişim yönetimi ve dijitalleşme gibi kavramların hayati hale geldiği bu dönemde; İnsan Kaynaklarının yeni normaline de değinmek istedim. UK Education & Consultancy Kurucu, Eğitmen ve "İnsan Kaynaklarına Pazarlama Dokunuşu İK Pazarlamasına" kitabının yazarı, ülkemizde ve dünyada çalışmalara öncülük eden ve doktora arkadaşım. Umut Köksal ile röportaj yapmak istedim. Kovid-19 ile değişen kurumsal yönetim süreçlerinden uzaktan çalışmaya; çalışanları motive etmekten güven inşa etmeye; Çevik organizasyondan İK'nın dijitalleşmesine ve üstün yetkinliklere kadar, gelecekte her kurum için daha önemli hale gelecek konuları derinlemesine tartıştık. Sizi bu keyifli sohbetle baş başa bırakıyorum…

Ergi Şener:Sizce korona sürecinin İnsan Kaynakları ve kurumsal yönetim süreçlerine etkileri nelerdir?

Dr. Umut Köksal:Kovid-19 süreci, şüphesiz iş dünyasındaki diğer iş süreçlerinin yanı sıra insan kaynakları (İK) ve kurumsal yönetim odaklarını da etkilemiştir. Öncelikle evden çalışma ve uzaktan çalışma gibi var olan ancak bugüne kadar hiçbir zaman hakim olamayan çalışma sistemleri, bir iş tercihinden ziyade bir zorunluluk durumu, bir zorunluluk haline geldi. Şirketlerin insan kaynakları departmanlarının çoğu bu sürece hazırlıksız yakalandı. Bu süreçten önce kaç şirkette uzaktan / evden çalışmak için bir prosedür, düzenleme veya talimat vardı; Bu konuda net rakamlarım yok ama Türkiye'de çalıştığım İK departmanı ile yapılması gerektiğini düşünüyorum ve diğer ülkelerde çok fazla. Bir diğer nokta da bu süreçle şirketlerin insan kaynakları fonksiyonlarını yeniden tanımlamasıdır. İnsan kaynakları yöneticileri, belli bir süre işyerinde bulunmayan, evlerinden çalışan ve açısından sürdürülebilir insan kaynakları yönetimi yapabilen önemli bir çalışan grubunu motive edecek ve geliştirecek bir role dönüşmeye başladı. çalışan deneyimi. Bu role evrim, kendiliğinden, doğal olarak meydana gelen bir değişimi, bir dönüşümü ortaya çıkardı. İnsan kaynaklarının dijitalleşmesi, eğitim ve gelişimin çevrimiçi kanallara kayması, çalışanların evden işyerlerine dönüşlerinde rehabilitasyonu gibi konular öne çıktı. Bunların ötesinde insan kaynaklarının dijitalleşmesi meselesinin daha ciddi ve detaylı bir şekilde ele alınması gerekliliğinin önemli girişimlerden biri haline geldiğini düşünüyorum.

Ergi Şener:Yeni normal ile hayatımıza giren uygulamalardan hangilerinin insan kaynakları yönetimi alanında kalıcı olacağını düşünüyorsunuz?
Dr. Umut Köksal:Yeni normal denen süreç ile dijital ortama aktarılan insan kaynakları uygulamaları başlığı altındaki uygulamaların ve çalışanların içselleştirdiği uygulamaların kalıcı olacağını düşünüyorum. Burada sadece bireysel, parça parça uygulamalarla değil, kendi global çalışmalarımda da vurguladığım bir terminoloji olarak “ dijital çalışan deneyimi '' başlığı altında, yeni dahil tüm çalışanların projeksiyonlarının yer aldığı bütüncül bir insan kaynakları perspektifi acemiler yönetiliyor, belirlenecek bir alan olduğunu düşünüyorum. Ancak dijital işe alım ve yerleştirme uygulamalarının ve uzaktan eğitim uygulamalarının kalıcı olacağını düşünüyorum. Yeni normalin yeni nesil bir çalışma anlayışı yarattığını düşünüyorum. Şirketlerin insan kaynakları yöneticileri ve ekipleri; Yeni nesil teknolojileri daha çok kullanarak İK uygulamalarını hayata geçirecekleri yadsınamaz bir gerçek. İşe alma ve yerleştirmeden eğitim ve geliştirmeye; yetenek yönetiminden ücret yönetimine; Çalışan memnuniyeti ve bağlılığından tüm insan kaynakları yönetimi süreçlerinde yeni normalin etkilerini göreceğiz. Ama dediğim gibi özellikle işe alım ve yerleştirme ile eğitim ve geliştirme süreçlerinde bu kalıcılığın daha fazla olacağı kanaatindeyim.

Ergi Ş

Uzun bir süre sonra ilk sanal olay

Covid-19 canlı olarak gerçekleştirilemedi, bu nedenle çok uzaklarda olan sanal Apple etkinliği, Steve Jobs döneminden sonraki tüm promosyonlarda olduğu gibi vizyoner bir liderin coşkusundan uzaktı. Dünyanın en değerli şirketlerinden Apple, akıllı telefon pazarında, özellikle giyilebilir teknolojiler pazarındaki hakimiyetinde düşüşünü sürdürüyor, öne çıkan trendler ekseninde yeni hizmetler geliştiriyor, "aşk işareti" özelliği, arzu nesnesi oluyor. , sürpriz ve hayranlık yaratma vizyonu, teknoloji Bu etkinliğin öne çıkan özellikleri; Apple Watch'un sağlık alanındaki yıkıcı etkisini sürdürmek, gelişmiş erken teşhis uygulamaları sunmak, fitness seçeneklerinde ve giyilebilir teknolojilerde yeni uygulamalar uygulamak, dijital hizmetlere yatırım yapmaya devam etmek ve aylık abonelik tabanlı iş modelleri geliştirmek…

Etkinliğin yıl dönümü, Apple Watch Series 6

İlk etkinliğin yıldızı, beklendiği gibi Apple Watch Series 6'ydı. Apple, giyilebilir cihazlar pazarının yaklaşık% 30'u ile bu pazardaki hakimiyetini sürdürüyor. Yeni Apple Watch, şirketin saat odağında şimdiye kadar iyi giden özelliklerin üstüne, cari dönem itibarıyla daha da öncelikli hale gelen sağlık odağını ekliyor.

Apple, yeni saatiyle sağlık sektörüne liderlik etmeye devam edecek

Geçmişte erken teşhis özelliği ile sağlık sektöründe "yıkıcı" bir etki yaratan Apple, kandaki oksijen seviyesinin ölçüm özelliğini 15 saniye gibi kısa bir sürede devreye almış ve bu da önemli bir gelişme sağlamıştır. Yeni saatiyle Kovid-19 teşhisi (oksijen seviyesinin düşmesi, Kovid-19 '' Ancak saatin sağlığının odağı, geçmişte olduğu gibi doğrudan teşhis yerine kullanıcıyı daha büyük sorunların erken teşhisi konusunda uyarmaktır – yani Apple'ın erken teşhis açısından giyilebilir cihazların kullanımını artırma hamleleri kritik önem taşıyor.Astım, kalp hastalığı ve akciğer hastalıkları gibi kronik rahatsızlıklar için de önemli.Bu yeni özelliği ile Apple, liderlerle ortak çalışmayı planlıyor. Bu hastalıklar ve Kovid-19 ile ilgili sağlık araştırması yapacak olan sahadaki sağlık hizmeti sağlayıcıları.

Adım izleme, EKG, Apple Watch'un önceki serilerde öne çıkan ve kullanıcılar tarafından beğenilen özellikleri arasında yer alıyor. ya da spor salonu ekipmanlarıyla senkronizasyon ve meditasyon uygulaması yeni saatlerde sunulmaya devam ediyor. Yeni Apple Watch'un özellikleri arasında ellerinizi ne sıklıkta yıkayacağınızı kontrol etme, yakılan kalori ve uyku takibi yer alıyor. Ayrıca gün ışığında parlaklığı azaltan ve böylece pil tasarrufu sağlayan bir enerji tasarrufu özelliği ve yürüyüş sırasında yüksekliği izlemek için her zaman açık bir altimetre (altimetre) vardır.

Dün bu belgeseli izleme fırsatım oldu. İş hayatında yakından çalıştığım Sosyal İkilem, Google, Facebook, Instagram (Facebook tarafından satın alındı), Twitter ve Youtube (Google tarafından satın alındı) gibi önde gelen Silikon Vadisi şirketlerinin eski çalışanlarının (bazıları Facebook'un erken aşama yatırımcısı, Facebook'un gelir yaratma müdürü, Facebook Beğen ve Youtube öneri platformunun geliştiricileri), geçmiş çalışmalarını kınayan, olumsuz ve manipülatif olanları eleştiren aktivistlerin düşünceleri doğrultusunda hazırlanan, gerçekten önemli mesajların yer aldığı bir belgesel. teknolojinin toplum üzerindeki etkisi. Milyarlarca kişinin kullandığı hizmetleri ve özellikleri geliştiren bu “teknoloji dahileri” bile, bunların nasıl tasarlandığını ve geliştirildiğini bilse bile ortaya çıkan hizmetlere bağımlı hale gelirler, bu nedenle çocuklarının bu uygulamaları kullanmalarına ulaşana kadar izin vermezler. belirli bir yaş ve kullanıcılar algoritmalar tarafından yönlendirilmez. Bildirimleri kapatmalarını şiddetle tavsiye ediyorlar… Belgesel, sosyal medyanın "insanlık için en büyük varoluşsal tehdit" olduğunu savunuyor. Belgeselde yanlış bilginin yayılması, bilgi kirliliği, manipülasyon ve bağımlılık, sosyal medyanın öne çıkan özellikleri…

Social Dilemma'da vurgulanan mesajlara değinmeden önce birkaç adım geriye gidelim. Belgeselde bahsedilen konular üzerine üniversitelerdeki derslerimin girişinde hep bahsettiğim birkaç örneği sizlerle paylaşmak istiyorum. 2015 yılında Stanford Üniversitesi'nden araştırmacı Dr. He, Michal Kosinski'nin sonuçlarını bir basın açıklamasında şu şekilde paylaştı:“Algoritmalar artık kişilik özelliklerinizi arkadaşlarınızdan daha iyi algılıyor”… Kosinski'nin araştırmasına göre yapay zeka sizin hakkınızda daha doğru çıkarımlar yapabilir hatta yakın arkadaşlarınızdan, eşinizden bile daha iyi. . Bunun nedeni, bilgisayar algoritmalarının sosyal medyada bıraktığınız yorumları, beğenileri ve içeriği tarayarak detaylı bir analiz yapabilmesidir. Gün geçtikçe gelişen yapay zeka ve makine öğrenimi ile bilgisayarların kişilik analizinde insanlara göre önemli avantajları var. Gelişmiş bilgisayarlar, büyük miktarda tarihsel veriyi doğru algoritmalarla inceler ve kişinin yansıtmadığı psikolojiyi anlamlandıracak şekilde çok daha doğru analizler üretir. Sonuç olarak, yalnızca 10 beğeniyi analiz ederek, sıradan bir arkadaş veya oda arkadaşından 70 beğeni ile kullanıcının kişiliğini bir meslektaştan daha doğru bir şekilde tahmin edebilirsiniz; 150 beğeni alan bir aile üyesinden; ve 300 beğeni ile eşinden daha iyi sonuçlar alabiliyor. Tabii ki burada analizin sadece beğeniler doğrultusunda değil, geçmiş paylaşımlar, demografik bilgiler, arkadaşlar, paylaşımlar, takipler, kişilerin abonelikleri ve çok detaylı bir dijital parça da dikkate alınarak yapıldığını belirtmekte fayda var. .

Stanford Üniversitesi'nin bu araştırmayı resmen açıklamasından yaklaşık bir yıl sonra, 2016'da Donald Trump'ın Amerika Birleşik Devletleri Başkanı olduğu seçimin ardından, Cambridge Analytics skandalı, kullanıcıları sosyal medya aracılığıyla yönlendirmeye yöneltti. Aslında, Cambridge Analytics, Facebook'tan gelen kullanıcı verilerini makine öğrenimiyle on milyonlarca kullanıcı profilini analiz etmek ve kullanıcıların psikolojik profillerini anlamak için kullandı. Örneğin, Cambridge Analytics'in psikolojik profil analizine dayanarak, bir kullanıcının hangi adaya oy vereceği anlaşıldı. Desteklediğiniz adaya, oy vereceğini bildiğiniz kişilere para harcamanıza gerek yok. Bu nedenle, Cambridge Analytics ayrıca öncelikle bu insanları hedef alan kararsız ve teşvik edilen rekabet karşıtı içeriği hedefledi. Bu şekilde, ya rakibe oy verme potansiyeli olanları oy kullanmamaları için cesaretlendirdi ya da oyları destekledikleri adaya kaydırdı.

Son olarak, birçok insanın 10 yıl önceki fotoğraflarını ve bugünün fotoğraflarını biraz eğlence amacıyla Facebook veya Instagram'a koyduğu “10 yıl meydan okumasına” gidelim. Burada da 10 yıl önceki fotoğraflarımızı kendi ellerimizle platformla paylaşarak, bu platformların algoritmalarını yüz tanıma için daha doğru eğitmelerine destek olduk. "10 yıllık mücadeleden" sonra, yaşlandığınızda nasıl görüneceğinizi gösteren birçok algoritma ve uygulamanın olması şaşırtıcı değil…

İşlem, üç örnek için de aynıdır. Yapay zeka algoritmalarını geliştiren büyük veri setleri ile eğitilmekte, buna göre kullanıcının önceki tercihleri doğrultusunda öngörücü analizler oluşturulmakta ve kullanıcı sistemin çıkarları doğrultusunda yönlendirilmektedir. Belgeselin aslında ana fikri bu… Dünyanın yapay zeka ile yönetilmeye başlandığı ve Terminator, Neuralink gibi girişimleri beklemeye gerek olmadığı belgeselde de önemli bir tespit.

İlk iş tecrübem, şu anda öğretim üyesi olarak ders verdiğim Sabancı Üniversitesi. Endüstri Liderleri Yüksek Lisans Programına devam ederken çalıştığım Alcatel firmasıydı. Programın bir parçası olarak, tam zamanlı bir şirkette altı ay çalışarak bir projeyi tamamlamak zorunda kaldım. O sırada Alcatel, başka bir dünya devi Lucent ile birleşerek mobil altyapı ve kurumsal teknoloji çözümlerinde lider bir oyuncuydu. Sayın Ozan İnan ile Alcatel'de çalışırken tanıştım; Gerçekten örnek bir liderdi, rol modeldi. Uzun bir aradan sonra birlikte aynı projelerde yer alma ve bir takım yeni projeler tasarlama fırsatı bulduk. Ülkemizde teknoloji sektörünün önde gelen isimlerinden biri olan, yerli milli çözümlere destek veren ve gelişen teknolojileri analiz eden Ozan Bey, yeni normali, etkilerini, son dönemde oldukça popüler olan Neuralink girişimini ve öne çıkan yerel ulusal çözümler.

Ergi Şener:Teknoloji odaklı çalışmalarınızla sektöre yön veren bir yönetici olarak koronavirüs ile yaşadığımız süreci genel olarak nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ozan İnan:Tüm dünya daha önce hiç görülmemiş çok zor bir süreçten geçiyor. İnsanların günlük yaşamları olumsuz etkilenmiş, tüketicilerin davranışları ve alışkanlıkları değişmiş, şirketlerin iş yapma biçimleri değişmiş, ülke ekonomileri olumsuz etkilenmiş, dünya neredeyse durma noktasına gelmiştir. Bu sürecin aşılması için ülkemizde ve dünya genelinde firma ve kişilere çeşitli destekler sağlanmıştır. Sadece sağlık sektöründe değil bilişim, telekomünikasyon, ulaşım, lojistik ve daha birçok sektörde de insanlar büyük fedakarlıklar yapmış ve bir araya gelmiştir.

İçinde bulunduğumuz bu dönemde iletişim teknolojileri ve diğer teknolojilerin önemi çok daha belirgin hale geldi. Diğer ülkelerle karşılaştırırsak, Türkiye'de krizi yönetmede daha başarılı olduğunu görüyoruz. Bunda erken önlemlerle birlikte sağlık sektörünün ve teknolojik altyapımızın gücünün büyük rol oynadığını düşünüyorum.

Son yazımda görüşlerine değindiğim Sabancı Üniversitesi öğrencim Cem İlbay İnanç'ın şu açıklaması çok önemli ve hayatın temposunu unutsak bile her zaman farkında olmamız gereken bir açıklama. Gerçek:"… Korona'nın önce sağlık fikrini öğrettiğini düşünüyorum ki bunu anlamakta zorlanıyoruz …" Ancak virüs hayatımıza girdiğinden beri sağlık sektörü büyük çaba ve fedakarlık gösterdi ve her şeyi yapıyor virüsün yayılmasını önlemek için insanüstü çabalarla olabilir. Çalışanlarına ne kadar teşekkür etsek az… İnsanların sağlık sorunlarına çözüm getirmek ve acil ameliyatları zamanında yapmak dışında; Bir yandan küresel ölçekte, kişiden kişiye farklılık gösteren, hala çözülemeyen bir sorun olan Kovid-19'a karşı kendilerini korurken, virüs bulaşmış hastaları da tedavi etmeye çalışıyorlar. Doğru şekilde farkındalık yaratırken aynı zamanda virüsü ortadan kaldırmak için çalışmaya devam ediyorlar. Yani artık doktorlara bağırırken ve hatta bazen kaba kuvvet kullanırken bu süreci unutmamalıyız (tabii ki hasta psikolojisini anlamak ve hastalarla empatiyi anlamak doktorlar için de çok önemli…)

Daha önceki yazılarımda sadece kendi sağlığımızı değil, hizmet aldığımız kişilerin sağlığını da önemsemeye başladık. Daha önceki yazılarımda alışveriş, perakende ve restoranların yeni normalini incelerken, hizmet aldığımız kişilerin sağlık durumu, hatta bazı işletmelerin servis personelinin yangınları bile sorgulanmaya başlandı. Gerçek zamanlı olarak müşterilerle paylaştıkları yapıları kurdukları örneklerle paylaştım.

Virüsü kontrol edememe, yeni sağlık sorunlarının habercisi

İçinde bulunduğumuz sürecin belirsizliği; virüsün neden olduğu sosyal ve ekonomik sorunlar, sağlığa aşırı duyarlılık; Bu durum yeni sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olur. Dünya Ekonomik Forumu, aylardır karantina altındaki milyonlarca insanı "dünyanın en büyük psikolojik deneyi" olarak nitelendirdi. Sonuç olarak, bu süreç panik atak, uykusuzluk, kaygı, öfke, sinirlilik, duygusal yorgunluk, depresyon ve travma gibi semptomlarda artışa neden olur. Dünya Sağlık Örgütü, çoğu insanın sosyal izolasyon içinde kaldığı, fiziksel ve ruhsal sağlıklarının olumsuz etkilendiği bu dönemde evde sağlıklı kalmayı destekleyecek önerilerini paylaştı. Bu öneriler arasında evde egzersizler, ruh sağlığının korunması, sağlıklı beslenme, sigaradan kaçınılması yer alıyor. //www.who.int/campaigns/connecting-the-world-to-combat-coronavirus/healthyathome).

Sürücüsüz araçlar, "dronlar", robotlar, blok zinciri, endüstri 4.0, yapay zeka, genel olarak bu trendlerin sektörler ve işletmeler üzerindeki etkileri, bu yeni gelişmelerin getireceği yeni iş modelleri ve uygulama alanları pek yok. üzerinde değinilmiş. Bileşimi ne olursa olsun yaklaşılır… Üniversiteden yeni mezun olup iş hayatına atılan gençler yeni teknolojiler hakkında bilgi sahibi olsalar ve yeni teknolojileri günlük yaşamlarında sıklıkla kullansalar da bu teknolojilerin yıkıcı etkilerini doğru analiz edemiyorlar veya deneyim eksikliği nedeniyle neden olacakları etki. Bu doğrultuda geçmiş tecrübelerim ışığında Sayın Dekanımız ve Prof.Dr.Prof.Dr.Nihat Kasap'ın desteği ile MBA ve EMBA için "Teknoloji Farkındalığı ve Teknoloji Trendlerinin İş Hayatına Etkileri" dersini vermeye başladım. programları. Bu kursa olan ilgi, geçen yıldan itibaren kurs içeriğini son sınıf işletme öğrencilerine genişletmeme neden oldu. Bu güz döneminde verdiğim bu dersi Sabancı Üniversitesi son sınıf öğrencileriyle paylaşmaya devam edeceğim.

Geçen dönem, kursun yarısını sınıfta yüz yüze, yarısını da çevrimiçi yapmak zorunda kaldık. Herkes gibi ben de öğrencilerimle bu süreci ilk kez yaşadım. Bu deneyimler ve araştırmalar doğrultusunda fakirblog.com için yeni normal eğitim hakkındaki düşüncelerimi özetledim (https://www.fakirblog.com/yazarlar/ergi-sener/coronavirus-sonrasi-yasam-yeni -normal-hayatimiza-nes -getirecek-online-eğitim-41509170).

Daha önce birçok kez paylaştığım gibi, özellikle üniversitede gençlerle vakit geçirmekten her zaman zevk alıyorum. Kusursuz zihinlerin bir şeyler üretmesini izlemek; parlak gençlerin gelişimini gözlemlemek; Onların fikirlerini ve projelerini sunarken heyecanlarını paylaşmak büyük bir zevk… Ne yazık ki içinde bulunduğumuz dönem gençlerin gelişimi için ideal bir ortam değil. Kampüsler kapalı, dersler tamamen çevrim içi, sosyal hayat dışında kontrol ediliyor ve sürecin bu şekilde ne kadar devam edeceği belli değil. Ayrıca dersimi alan öğrencilerimden Kaan Kırhan ve Cem İlbay İnanç ile Corona sürecini gençler açısından tartıştım. Kaan ve Cem ile genç neslin sürece yönelik düşüncelerini, gelecekten beklentilerini, eski nesillerin gözlemlerini ve kurumsal firmaların dijital dönüşümünü ve online eğitimi tartıştık. Sevgili dostlarla yaptığımız keyifli sohbeti sizlerle paylaşmak istiyorum:

Turizm, korona sürecinden en çok etkilenen sektörlerden biridir. Önde gelen uluslararası bağımsız denetim ve danışmanlık firmalarından Ernst & Young'ın yaptığı araştırmaya göre bu yıl otel ve restoranlarda Avrupa düzeyinde gelir kayıpları% 50'ye ulaşırken, tur operatörleri ve seyahat acenteleri için bu oran% 85'e yükseldi. . Ekonomi paylaşımı denince akla gelen ilk şirketlerden biri olan dünyanın en çok kullanılan online ev paylaşım ve konaklama uygulaması Airbnb'nin tahminlerine göre şirketin 2020 geliri 2019'un yarısından az olacak. Airbnb'nin kurucu ortağı ve CEO'su, sermayesi ve maliyetlerdeki önemli düşüş, şirketin iş gücünde% 25'lik bir azalmaya gideceklerini açıkladı. Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi (WTTC) tarafından yayınlanan bir raporda, dünya çapında yaklaşık 50 milyon seyahat ve turizm odaklı insanın işinin mevcut salgın nedeniyle risk altında olduğu belirtiliyor.

Turizmi üç ana bölümde inceleyebiliriz:Farklı bir yere seyahat etmek; Oraya vardığımızda konaklamak için bir otel veya apartman dairesinde kalmak ve tatil sırasında kültürel ve rekreasyonel faaliyetlere zaman ayırmak. Kovid-19 tüm bu alanları etkiledi. İnsanlarda devam eden kaygı ve endişe, otel rezervasyonlarının veya tatil planlarının iptal edilmesine, bu iptaller hem uçuşların hem de otellerin, restoranların veya eğlence mekanlarının boş kalmasına neden olur. Kısacası, sektörün tüm tedarik zincirinde bir "zincir" negatif trendi var.

Turizmin yeni normalinde sağlık, hijyen, güvenlik ve dijital odaklı uygulamalar öne çıkıyor …

Turizm sektörünün yeni normunda, tesislerin temizlik, sağlık ve güvenlik standartlarına uyacak şekilde iyileştirilmesi ve mümkün olduğunca misafirleri endişelendirmeden faaliyetlerin sürdürülmesinin sağlanması odak noktasıdır. Çizgide. Bazı büyük otel zincirleri misafirlerine 7/24 tıbbi destek sağlayarak ve kaldıkları süre boyunca müşterilerine sağlık sigortası sağlayarak güven oluşturmaya çalışıyor. Hijyen ve sağlık odaklı iyileştirmeler, doğru dijital teknolojilerle desteklenirse, sektörde rekabet avantajı açısından önemli kazanımlar elde edilmektedir.

İnsanlar evlerine yakın yerlere kendi araçlarıyla gitmek istiyorlar …

Tüm ülkelerde, insanlar başkalarıyla fiziksel temaslarını giderek daha fazla azaltmak istiyor. Dönem boyunca yurt içi seyahat ve konaklama popülerlik kazandı. Kovid-19 ile tatil amaçlı seyahatler, araçlarla veya kısa mesafeli uçuşlar ile daha ulaşılabilir yerlere kayıyor. Turistler, ziyaret ettikleri yerlerin popüler alanlarını daha yüksek riskle ilişkilendirdiğinden, kalabalık merkezi yerlere seyahat, toplu taşıma ve ulaşım gibi yerel deneyimlerden kaçınırlar. Bunun yerine kırsal ve açık alanlar daha çok tercih ediliyor. Bu dönemde büyük otellere ve tatil köylerine göre butik otellere olan talep daha fazladır. Ergi Şener:Turkcell döneminde şahit olduğum insan kaynakları alanında öncü çalışmalarınız var. Ayrıca Peryon İnsan Yönetimi Derneği'nin ilk kadın başkanısınız. Koronavirüsün etkisiyle başta evden çalışmak olmak üzere iş hayatında dirençle karşılaşılan birçok süreci test etme fırsatı bulduk ve bunlardan bazılarına değindiniz. İş dünyası için evden çalışmayı nasıl değerlendiriyorsunuz? Yeni normalde kalıcı mı?

Selen Kocabaş:Bence İnsan Kaynakları'nın odağında yeni dünyada insan yönetimi ve çalışma koşulları ile ilgili işin birkaç boyutu var. Örneğin perakendenin değişiminden bahsettik. Peki artık mağazalar tamamen kapanacak ve alışveriş tamamen e-ticarete mi dönecek? Hayır, böyle bir dünya olmayacak… Her sektörde hibrit, tamamlayıcı süreçler ortaya çıkacak. Çünkü insanlar var olduğu sürece birbirimizle etkileşime ve iletişime ihtiyacımız var. Fiziksel mağazalar, daha fazla deneyim sunmaya odaklanarak farklılaşacak; E-ticaret tarafı, omni-channel yapıları ile sürecin çevrimiçi kısmının tamamlayıcılığına geri dönecektir.

Ofislerdeki çalışma düzeninin de buna dönüşeceğini düşünüyorum. Öğreticiler daha fazla çevrimiçi hareket edecek. Teknik eğitimler, hızlı bir şekilde test edip ölçebileceğimiz çalışmalar çok daha hızlı bir online sisteme dönüşürken veya bazı toplantı ve çalışmalar evden veya uzaktan yapılabilirken; Belirli bir ekibin beyin fırtınası yapması gereken çalışma, stratejik toplantılar, dokunduğumuz ve dokunduğumuz toplantılar yani panolara yazdığımız ve çizdiğimiz toplantılar da ofiste olacak. Ancak yeni dünya dinamiklerinde dengeli ağırlıkları değişecek. İK profesyonelleri için aşağıdaki konsept değişikliği daha önemli olacaktır; Çalışanımız dediğimiz kişi artık sadece bordromuzdaki kişiler değil… Müşteriye kattığımız değeri tamamlayan ekosistemle bir insan kümesini yönetiyoruz. Bu yeni dünya, dijital ortam, çevrimiçi dünya bize daha büyük ekosistemi yönetme fırsatı getirecek. Bu yönde düşünmek ve planlamak zorundayız. Yani hem tedarikçimiz hem de bizimle ürün geliştiren bir iş ortağımız çalışanımız oluyor. Çünkü aynı ürünü, çözümü müşterilerimize götürüyoruz. İnsan kaynakları uzmanları da bu şekilde bakmalıdır.

Selen, geri bildirimlerine ve yorumlarına çok önem verdiğim bir yönetici. Onunla ilk defa Turkcell'de çalışırken tanıştım. Selen o dönemde Turkcell İnsan Kaynaklarından sorumlu Genel Müdür Yardımcısıydı. Bu arada teknoloji odaklı çalışmalarını da yakından takip ediyorum. Zaman zaman Selen Hanım'ın hem kendi girişimlerim hem de mentorluk yaptığım girişimler için görüşlerini almaya devam ediyorum.

Turkcell benim zamanımda önemli bir okuldu. Halen yürüttüğüm işlerden edindiğim deneyim; Meslektaşlarımdan öğrendiklerimi kullanmaya devam ediyorum; O dönemde kurduğum bağlantılar yeni iş fırsatları ve işbirlikleri açısından da çok faydalı oldu. Selen Hanım'ın Turkcell'in ülkemizin önde gelen teknoloji şirketlerinden birine dönüşmesindeki liderliği ve etkisi, yıllardır çalışmak en çok arzu edilen şirketlerden biri olması ve çalışanlar arasında kurulan güçlü bağ. buna kıyasla.

Selen Hanım, sivil toplum ve dernek faaliyetlerinde de oldukça aktiftir. Türkiye'nin en eski kâr amacı gütmeyen dergisi İnsan Yönetimi Derneği'nin yanı sıra, Etik ve İtibar Derneği'nin Kadın Yönetim Kurulu'nun ilk girişim kurucu üyesi ve yine Kadın Teknoloji Derneği kurucu yönetim kurulu üyesi Biz Derneği'nin kurucu üyesi Türkiye'de Endeavor Danışma Kurulu üyeleri ve mentorlar. Pek çok kurumsal firmaya stratejik danışmanlık veren Kocabaş, Bakanlık Danışmanlığı hizmeti de vermektedir. Selen Hanım ile iş hayatındaki değişim, sektörler, hızlanan dijital dönüşüm hızı, kadının iş hayatındaki yeri ve yeni normal ve yeni dünyada öne çıkan yetkinlikler hakkında çok keyifli bir sohbet gerçekleştirdik…

Acil dijital dönüşüm…

Rishi Khanna'nın Forbes'ta yayınlanan bir makalesinde belirttiği gibi, dijital dönüşüm uzun yıllardır gündem olmasına rağmen işletmeler için bir aciliyet olmadı. Aslında birçok yönetici ve karar alıcı, alınacak aksiyonların en altında dijital dönüşümü tuttu, bu dönüşüm planlamasını bir maliyet kalemi olarak gördüler (Maalesef yine de bu şekilde hareket eden belli bir kesimin olduğu unutulmamalıdır. Kovid 19.) Corona Süreçte uzaktan çalışmak, bulut bilişim ihtiyacının belli olmasını, hızlı kararların alınmasını ve bazı altyapı ihtiyaçlarının hızlı bir şekilde devreye alınmasını zorunlu hale getirdi. Bu süreç, en hızlı uyarlanabilir olanın hayatta kalacağını ortaya çıkardı. Sonuç olarak, dijital dönüşüm genel bir "trend" ten modern iş stratejisinin merkezi bir bileşenine dönüştü…

Dijital geçiş hızlandı…

Kovid-19, dijital hazırlığın günlük yaşam için ne kadar önemli olduğunu ve işin mümkün olduğunca rutin olarak devam etmesi için ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Her zaman söylediğimiz gibi, uzun yıllardır tartışılan ve sık sık direnişle karşılaşılan konuların çoğu günümüzde iş sürekliliğinin ve rekabetin temelini oluşturuyor. Tamamen fiziksel operasyonlara dayalı olan geleneksel işletmelerin çoğu (oteller, restoranlar, havayolları vb.) Büyük krizlerle uğraşmak zorunda kalırken, günlük hayatımıza kesintisiz devam ettiğimiz dijital teknolojiler sayesinde oldu…

Ancak Harvard Business Review'de yayınlanan bir makalede belirtildi. (Koronavirüs Kurumsal Dijital Uçurum Genişletiyor – Koronavirüs Kurumsal Dijital Uçurum Genişletiyor) Kovid-19, dijital dönüşüm nedeniyle kişiler ve şirketler arasındaki farklılıkları derinleştirecek.

Tüm sektörlerin hızla dijitalleşmeye çalıştığı bu süreçte alışık olduğumuz uygulamaların nasıl dijitalleştiğini ve öne çıkan uygulama alanlarını paylaşmak istedim…

Bu şeflerden Esen Hünal, sektörde önemli bir yere sahip olmakla birlikte, daha geniş bir izleyici kitlesinin ilgisini çekmeyi başarmış ve ardından jüride yer almıştır. Bilgi, görgü, eğitim ve tecrübesiyle erkek egemen aşçılar arasında öne çıkmış ve kısa sürede adından söz ettirmeyi başarmıştır.

Büyük tecrübesine rağmen çok genç bir aşçı olan Esen Hanım, Londra'daki Leiths School of Food and Wine'da aşçılık, restoran ve mutfak işletmeciliği okuduktan sonra aile şirketi The North Shield Pub zincirinin mutfak koordinatörlüğünü üstlendi. 2008 yılında açtığı La Brise Brasserie isimli restoranın 8 yıl mutfak şefi olarak çalıştı. Ayrıca 3 yıl Bilgi Üniversitesi'nde eğitmen aşçı olarak çalıştı. Halen Youtube kanalında aktif olarak yemek tarifleri veriyor. Esen Hanım ile gastronominin ve restoranların yeni normalini konuştuk…

Ergi Şener:Gastronomi sektörünün önde gelen isimlerinden biri olarak koronavirüs sürecinin genel olarak sektörü nasıl etkilediğini düşünüyorsunuz? Sizce en büyük değişim ihtiyacı hangi alanlarda ortaya çıktı?

Bunlara da Göz Atın

Jabra Elite 85t ve Elite 75t serisi satışa sunuluyor

Jabra, kompakt kablosuz kulaklık portföyüne ANC'yi (Aktif Gürültü Engelleme) de ekledi. ANC özelliği ile donatılan …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

türkçe porno avrupa yakası escort istanbul escort avcılar escort şirinevler escort beylikdüzü escort bakırköy escort izmit escort bayan konyaaltı escort antalya escort bayan escort bakırköy bursa escort şişli escort escort romabet bursa escort escort istanbul betvino beylikdüzü escort şişli escort sex hikaye milanobet ataköy escort istanbul escort roketbet roketbet güncel giris roketbet giris yap roketbet bahis